Новият чип Tensor на Google беше победен от A15 Bionic в бенчмарк тест, фокусиран върху машинното обучение

Offnews Последна промяна на 03 ноември 2021 в 06:43 275 0

Apple-A15-Bionic-crushes-Google-Tensor-in-machine-learning-tests

Когато Google представи серията Pixel 6 миналия месец, се фокусира върху собствения си чип Tensor, но за разлика от Apple пропусна да спомене колко транзистора използва той, а вместо това наблегна върху възможностите на компонента за машинно обучение. За разлика от чиповете Snapdragon, използвани в предишните модели Pixel, Google проектира своя Tensor да работи специално за компютърната фотография и други нови функции, включени в линията Pixel 6.

Magic Eraser, Motion Mode, Face Unblur са примери за компютърна фотография, управляване от Tensor, като чипът също така помага на Pixel да предложи нови функции като постоянно включен дисплей и Now Playng, която ви казва името на песен, възпроизвеждана във фонов режим. Чипът дава възможност на новите смартфони да предоставят най-точно автоматично разпознаване на говор, създавано някога от Google, при това без да изразходват твърде много батерията.

След всички тези новости навярно бихте си помислили, че когато става въпрос за машинно обучение, Tensor ще превъзхожда A15 Bionic на Apple в бенчмарк тестовете. Това обаче не е така. Вместо това при теста на Geekbench ML, Tensor беше изпреварен от A15 Bionic. Разработчикът на теста, Primate Labs посочва, че това е междуплатформен тест, който е предназначен да “ви помогне да разберете дали вашето устройство е готово да изпълнява най-новите приложения за машинно обучение”.

В теста Geekbench ML A15 Bionic на Apple отбелязва 939 точки, в сравнение със само 307 за Google Tensor. Тестът на графичния процесор не е толкова категоричен, но най-новият чипсет на Apple все пак отново печели битката с 2727 точки, докато Tensor събира само 1720. Като цяло A15 Bionic събира 5934 точки, а Tensor – само 3455. Това означава, че при справяне със задачите за машинно обучение, което се предполага, че е силата на Tensor, A15 Bionic е със 71% по-бърз от него.

Разбира се тези бенчмарк тестове далеч не могат да бъдат единствен показател при избора между новите смартфони на Apple и Google. Те предлагат много повече от машинно обучение и работят с различни операционни системи, всяка от които има своите предимства и недостатъци.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !