Google преустанови производството на умните очила Glass Enterprise Edition

Стефан Николов Последна промяна на 17 март 2023 в 13:50 765 0

Google Glass Enterprise Edition

Снимка Google

Google Glass Enterprise Edition

Google обяви преа март, че вече няма да продава своите очила Glass Enterprise Edition 2, а поддръжката им ще бъде прекратена по-късно тази година.
След търговския неуспех на оригиналните си комплекти Google Glass, компанията превърна продукта с добавена реалност в решение за предприятията и индустриалните клиенти, което имаше за цел да даде възможност на работещите да останат свързани, да получават актуална информация, като в същото време техните ръце остават свободни. Тази серия с име Glass Enterprise Edition, получи актуализация от второ поколение през 2019 г., и се базираше на хардуерната платформа Snapdragon XR1.

Google актуализира множество уеб страници, свързани с Google Glass Enterprise Edition, за да обяви, че продажбите на очилата са преустановени от 15-ти март. За притежаващите Glass Enterprise Edition клиенти корпорацията ще продължи да поддържа хедсета до 15-ти септември 2023 г., въпреки че заяви, че "Google не планира нови софтуерни актуализации". В този случай "поддръжката" означава, че клиентите ще могат да получават заместващи устройства по съществуващите програми, като това ще става до обявения краен срок.

След обявената крайна дата всички сега съществуващи хедсети ще продължат да работят нормално, а разработчиците от трети страни все още ще могат да актуализират своите приложения, които се грижат за всички специфични за бизнеса задачи. С едно изключение: Google заяви, че излязлото преди по-малко от година приложение "Meet on Glass" гарантирано ще работи само до крайния срок – до 15-ти септември, след което е възможно да престане да се държи коректно.

Спирането на продажбите на технологичните очила става в един твърде интересен за гамата Google Glass момент, тъй като платформата наскоро излезе на ниво ранен достъп, за да стане възможно тестването на една по-дълбока интеграция на AR очилата с телефоните Pixel на Google, което става с помощта на иновативно приложение. Тази предварителна версия на програмата донесе интеграция с основните приложения и услуги на Google, включително Google Tasks, Google Translate и Google Camera.

Междувременно Google продължава работата си върху нов модел AR очила, работещи под управлението на Android. Екипът на уеб изданието 9to5google допълва, че е открил признаци, че Google работи върху интелигентни пръстени за управление на компютърната електроника, върху които работеше компанията Focals от North, която Google погълна.

Google от 2012 г. насам разработва и предлага собствена версия на смарт очила. През 2015 г. проектът Google Glass за обикновени потребители бе прекратен. От юли 2020 г. с проекта Google Glass Enterprise Edition се занимават разработчиците от North, които преминаха в Google след като интернет гигантът купи тяхната компания.

През месец май 2019 г. Google представи второто поколение на своите интелигентни видеоочила Google Glass Enterprise Edition 2. Те получиха по-бърз процесор, батерия с по-голям капацитет, както и модернизирана камера и рамка. Втората версия на смарт очилата на Google можеше да бъде закупена за 999 долара. Цената на първата версия на Google Glass бе 1499 долара. Но сега проектът вече е приключен.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !