Galaxy S23, Galaxy S22 и някои други телефони на Samsung вече нямат опция за деактивиране на функцията за спешни SOS

Стефан Николов Последна промяна на 27 юни 2023 в 12:08 372 0

Samsung Galaxy S23 Ultra

Снимка Thai Nguyen/Unsplash

Galaxy S23, Galaxy S22 и някои други телефони на Samsung вече нямат опция за деактивиране на функцията за спешни SOS

След като леко забави новия ъпдейт, Samsung най-накрая започна да изпраща голямата юнска актуализация на всички телефони, които са съвместими с нея. Единственото нещо, което хората не забелязаха е, че компанията промени настройките за Emergency SOS, като новата промяна напълно премахва опцията, която позволява деактивирането на тази функция.

Сайтът Wccftech обръща внимание, че функцията Emergency SOS вече не може да бъде изключена в телефоните Galaxy S23, Galaxy S22 и някои други смартфони на Samsung, въпреки че Google е информирала производителите за проблема с бързите автоматични набирания.

Emergency SOS вече може да се включи чрез неколкократно натискане на клавиша за захранване - пет пъти вместо три пъти, както бе досега. Това е направено, за да се избегнат лъжливите обаждания, които последно време много нараснаха. Но ако влезете в страницата си Emergency SOS на Galaxy S22 и редица други телефони на Samsung, които вече са получили последната актуализация, ще видите, че вече нямате възможност да я деактивирате.

Това е малко обезпокоително от гледна точка на факта, че едва вчера стана ясно, че полицейските сили в Обединеното кралство и други региони са започнали да предупреждават за тези автоматични набирания на предварително запаметен телефон (обикновено 911 или 999 във Великобритания), които се осъществяват чрез функцията SOS за спешни случаи. Google спомена, че е информирала производителите за решаването на този проблем, но изглежда, че Samsung не е направила никакви промени. Ако не друго, компанията е влошила положението, като се има предвид, че изобщо не можете да изключите функцията и потребителите на Galaxy S22 и Galaxy S23 могат да се окажат с обаждания, които не са искали да провеждат.

Миналата седмица британският Национален съвет на полицейските ръководители открито заяви в Twitter, че причината за множеството фалшиви повиквания на телефон 999 са заради "актуализациите на Android смартфоните".

Според Би Би Си фалшивите обаждания са предимно случайни. Факт е, че е много лесно да се натисне бутона за включване няколко пъти подред, когато телефонът е в джоба или дамската чанта. Това е породило вълна от случайни обаждания до службите за спешна помощ. Изданието обръща внимание, че само в едно от спешните отделения "са получени 169 от така наречените "тихи" обаждания на номер 999 между 0:00 и 19:00 ч. в неделя".

Трябва да се отбележи, че в Android 12 тази функция за бързо набиране се появи още преди година и половина. Въпреки това, благодарение на механизмите за разпространение на ОС Android, тази функционалност едва сега започва да става популярна за толкова много хора, че да се превърне в масов проблем.

Факт е, че устройствата Google Pixel на практика незабавно получават ъпдейтите на Android, но за другите мобилни устройства може да са необходими месеци или дори години, за да получат новите версии. В края на краищата производителят на дадено устройство трябва първо да разработи свои собствени индивидуални компилации на Android за всяко устройство, което някога е пуснал на пазара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !