Framework Laptop 16 сбъдва геймърската мечта за модулен лаптоп

Павлин Луканов Последна промяна на 25 март 2023 в 10:26 1129 0

Framework Laptop 16

Снимка Framework

Framework Laptop 16 сбъдва геймърската мечта за модулен лаптоп

Идеята зад модулният хардуер е доста добра на хартия, като теоретично тя позволява лесната замяна на компоненти, включително при необходимост от ремонт или подобрение с ново поколение хардуер. Тя обаче е доста трудно приложима при портативните устройства. Затова и засега няма много успешни такива смартфони, но и преносими компютри, които дават повече възможности заради по-големите си размери.

Сега се задава нов модулен проект при геймърските лаптопи, който е от Framework и е под формата на Framework Laptop 16. Това е вторият подобен проект на компанията след Framework Laptop 13, който може да бъде обновяван с нови компоненти. Този път обаче цел на новия продукт са геймърите, както и създателите на дигитално съдържание. От Framework запазват изцяло модулния дизайн и възможности за ремонт на модела. Това включва дори смяната на графичния процесор, което е особено полезно.

Framework 16 не изпъква с особено изящен дизайн, като това е напълно очаквано, имайки предвид разширените му възможности. Има обаче и множество опции за персонализиране и на външния вид според индивидуалните вкусове. Засега обаче няма информация за основните параметри на устройството. Все пак и тези данни ще са ясно скоро, тъй като предварителните продажби на модела започват през пролетта.

Междувременно в Framework GitHub са публикувани данни с отворен код, включително схеми на ключови компоненти. От компанията споделят, че са взели поуки от предходни подобни проекти, които са се провалили. Затова се залага на система от клетки за разширение, а не на компоненти с фиксирани размери.

От Framework са предвидили място в конструкцията за настоящи и бъдещи модули с графични процесори. Дори външните размери на корпуса подлежат на еволюция, като например ще е възможно добавянето на по-големи охладителни отвори.

Дънната платка е разположена така, че да позволи свързване през PCIe x8, което е достатъчно за по-мощни компоненти. в зависимост от нуждите на потребителя може да бъде заложено на градена графика, но в последствие лесно да се добави и отделна. Общността от разработчици около Framework ще може да създава и собствени модули. Едно от решенията е и използване на двоен M.2 SSD за капацитет до 16TB. Възможностите за различни модули обаче са доста широки.

Сменяеми са още клавиатурата, тъчпадът и всичко в горната част на конструкцията. Разработен е и втори дисплей, вибрационен слайдер и LED матричен екран. Ще е налична и възможност за избор на наличните портове с опция и за 3.5 мм жак за слушалки. Една от ключовите особености на проекта е, че компанията сама прави поръчки за основни компоненти, включително с дъна от Compal. След излизане от употреба, остарелите модули ще бъдат рециклирани или използвани наново, което ще намали електронните отпадъци.

Засега няма информация за цените на бъдещия Framework Laptop 16, като такава ще се появи при старта на предварителните поръчки, през пролетта.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !