Бъдещите сървърни процесори на Intel ще имат LGA7529 сокет

Offnews Последна промяна на 13 юли 2021 в 16:10 5117 0

intel-lga7529-1

В техническата документация на тайванската компания Li Tang Technology бе открита информация за бъдещите сървърни платформи на Intel. Както вече е известно, следващата година процесорният гигант възнамерява да предложи на пазара чиповете Sapphire Rapids с LGA4677 сокет. Това означава, че в долната част на тези процесори ще има цели 4677 крачета, които при някой сървърни чипове това ще бъдат контактни площадки. Да напомним, че актуалните към днешен ден сървърни процесори имат 4189 крачета. Причината за използването на нов сокет е повишеното изискване към захранването и нарасналия брой интегрирани интерфейси в бъдещите процесори на Intel.

Наистина чудовищни ще бъдат процесорите за бъдещата сървърна платформа Birch Stream. Тя е предназначена за използването на чиповете от фамилиите Granite Rapids, Diamond Rapids и Sierra Forest, като общото между тях е сокета LGA7529. С други думи, те ще имат 7529 контактни площадки.

Засега все още не може със сигурност да се каже, на какво точно се дължи този твърде голям ръст на контактните площадки в сървърните процесори на Intel. Различните експерти посочват, че бъдещите чипове AMD EPYC Genoa ще имат до 96 процесорни ядра Zen 4, ще поддържат PCI Express 5.0 шината, ще имат 12-канален контролер за DDR5 оперативна памет и LGA6096 сокет. Навярно новите сървърни процесори на Intel ще имат подобен брой ядра и ще поддържат същите интерфейси.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !