AR/VR очилата на Apple може да разчитат на близко устройство за обработка

Offnews Последна промяна на 03 септември 2021 в 06:24 190 0

How-Apples-VRAR-headset-might-look

Бъдещите AR/VR очила на Apple са проектирани така, че да разчитат на друго устройство и може да се наложи да разтоварят по-тежките процесорни задачи към свързан iPhone или Мac, творъди нов доклад на The Information. Според него Apple работи по персонализиран чип за устройството, който умишлено е без част от възможностите, които имат други SoC на компанията.

Докато новият чип според съобщенията няма невронния двигател на Apple, който се занимава с AI и машинно обучение, той е проектиран да е по-добър при безжично изпращане и получаване на данни и компресиране/декомпресиране на видео от традиционните чипове. Това има смисъл, ако очилата са проектирани да предават поточно данни до друго устройство, вместо сами да извършват тежката обработка.

Източниците на The Information посочват, че устройството е проектирано да бъде максимално енергоефективно, нещо, за което може да помогне премахването на неизползваните части от чипа и поточното предаване на данни от друго устройство. При технологиите за носене, като часовник или комплект очила, винаги е имало деликатен баланс между живота на батерията и производителността/възможностите. Оригиналнията Apple Watch прехвърляше много задачи на свързания iPhone, въпреки че Apple в крайна сметка успя да направи своя процесор достатъчно мощен, за да се справя с повечето от тях.

Ако идеята за очилата на Apple, разчитащи на отделно устройство, ви звучи познато, това може да се дължи на доклад на Bloomberg от миналата година, в който се споменава, че по-ранните версии на устройството са предназначени да работят с отделен стационарен хъб, който в прототипна форма прилича на малък Мас. След това се намесва Джони Айв, за да каже, че те трябва да са самостоятелни и Тим Кук застава на негова страна.

Айв вече не работи за Apple, но това не означава непременно, че компанията се връща към обемистото устройство и стационарния хъб. The Information съобщава, че AR/VR очилата все още имат собствен CPU и GPU и се предполага, че може да комуникират с телефон или таблет или дори да работят в основен самостоятелен режим. Някои от устройствата на Apple, като Apple Watch, все още могат да изпълняват основни задачи в режим на ниска батерия.

The Information съобщава още, че устройството ще има необичайно голям сензор за изображение, колкото един от обективите на слушалките, който очевидно е бил труден за производство. Той не се е появявал в предишни течове, но публикацията посочва, че е проектиран да улавя изображения с висока разделителна способност от обкръжението на потребителя за AR. Това може да е полезно, като се има предвид, че очилата са както AR, така и VR устройство, тъй като е трудно да се направи VR, без да се скрие изгледът на потребителя, и е трудно да се направи AR, без той да може да вижда външния свят, сензорът може да има за цел да осигури изглед на обкръжението от вътрешната страна на очилата, подобно на този на Oculus, но може би с по-високо качество.

Докато слуховете, че Apple работи върху устройство с разширена реалност, съществуват от години, идеята все още е на фокус. Известният анализатор Минг-Чи Куо прогнозира, че през 2022 година ще видим устройство тип “каска”, но The Information посочва, че персонализираните чипове на очилата няма да бъдат готови за масово производство поне една година. Ако това е вярно, дори и при най-добрият сценарий, би било изключително трудно продуктът да излезе на пазара следващата година, освен ако първата версия не е предназначена само за разработчици или ограничен брой ранни тестери. The Information обяснява, че по-елегантен модел може да излезе още през 2023 година, докато Куо прогнозира средата на 2025 година.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук отдавна е ентусиазиран за AR и това как “ще трансформира начина ви на работа, игра, свързване и учене” и ще позволи на хората да провеждат по-добри разговори. Освен това всъщност нямаме ясна представа за това какви AR/VR функции или интерфейс иска да внедри компанията в очилата си. Без това е трудно да се отгатне дали устройството, което трябва да разтовари обработката на нещо друго, е предназначено за ранен модел, или е дизайнерско решение, което ще остане с години.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !