Apple работи по слушалки, които ще следят здравни показатели

Стоян Ненов Последна промяна на 04 юли 2023 в 11:29 207 0

Airpods

Снимка Apple

Apple работи по слушалки, които ще следят здравни показатели

Обикновено умните часовници са носимите устройства, на които човек поверява следенето на базовите си здравни показатели. Apple обаче вижда потенциал част от тази отговорност да бъде споделена и от безжичните слушалки, които са неразделна част от ежедневието на огромен брой хора.

Според информация на Марк Гърман от Bloomberg, Apple разработва версии на бъдещи поколения AirPods, които да могат да следят някои здравни показатели. Освен това се подготвят и по-практични подобрения, които да направят слушалките по-лесни за ежедневието на хората.

В момента наличните на пазара AirPods поддържат т.нар. аудиограми. Чрез тях потребителите могат да тестват слуха си и слушалките да нагодят настройките си според резултатите. И макар AirPods да поддържат технологията, тя не може да се използва със софтуера на Apple и е необходимо допълнително приложение като Mimi. Apple обаче иска да направи свой софтуер, който да внедри в слушалките и съответно да предлага повече възможности.

Функцията ще пуска различни звукове и тонове, а потребителят ще кликва бутони на екрана на iPhone, според това което е чул и как. Системата ще определя състоянието на слуха на потребителя и съответно ще нагажда настройките на AirPods, като не се изключва и вероятност да му препоръча съвети или дори да потърси лекар, ако има по-сериозни проблеми.

Apple ще се възползва и от друга възможност, поне в САЩ. Там вече е разрешено да се продават определени слухови апаратчета на свободния пазар. Отпадането на необходимостта от лекарско предписание отваря пазара за повече играчи, като AirPods и в момента предлагат подобни функции. Една от тях е за усилване на околните звуци или само на гласовете. Тъй като те не са преминали тестовете на институциите, не могат да бъдат наречени официални медицински услуги. Поне засега.

Друга бъдеща функция на AirPods ще бъде измерване на телесната температура. От години витаят слухове, че Apple работи по такава технология и вижда потенциал в нея, тъй като температурата в ушния канал може да се измерва с доста по-голяма прецизност и е по-близка до телесната. В комбинация с подходящ софтуер, това ще позволи разработката на още здравни функции и дори потенциални предупреждения при засичане на повишение на температурата и потенциално развитие на заболяване.

Както винаги, Apple не е коментирала темата. Според източниците на Гърман, технологиите могат да бъдат представени в обозримо бъдеще, но няма по-конкретна яснота кога. Вероятно е те да бъдат част само от бъдещ AirPod Pro модел. За сега Apple обновява този модел веднъж на три години, като последната им нова версия беше миналата година.

Друга новост, която се очаква по-скоро е AirPods Pro във версия с USB-C порт. Това изисква само нов калъф за слушалките и съответно е по-лесно постижимо. Възможно е тази версия да се появи на пазара още до края на тази година. Постепенно Apple ще подмени калъфите и на другите версии на AirPods и всички ще преминат към USB-C.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !