Apple навлезе във виртуалната реалност с шлема Vision Pro

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 05 юни 2023 в 22:38 406 0

Apple Vision Pro

Снимка Apple

Apple навлезе във виртуалната реалност с шлема Vision Pro

След години на очакване и спекулиране, Apple най-накрая влезе в сферата на виртуалната и смесена реалности (VR и MR). Компанията представи своя VR шлем Vision Pro на края на презентацията си по време на ежегодната си конференция за разработчици – WWDC. Новото устройство е предназначено най-вече за работа в дома или офиса.

Шлемът разполага с два дисплея. Вътрешният предоставя по 4K резолюция на око. По-интересен е външният екран, който използва вътрешните камери да изобрази очите и лицето на потребителя и така да създаде илюзията, че всъщност шлемът разполага с прозрачен визьор. Apple Vision Pro разполага с вградени два процесора – един M2, взет директно от MacBook серията. Както втори специализиран – R2, който се занимава с по-специфичните изчисления свързани с работата на шлема.

Технологичният гигант е наблъскал с редица сензори новото устройство. Има такива от външната, така и от вътрешната страна на шлема. Чрез комбинацията от всички тях потребителят може да управлява интерфейса във виртуалната или смесена среда само чрез поглед, жестове с ръцете и/или с гласови команди. Например, външните камери разчитат движенията на ръцете и ги ползват за команди.

Има два физически контролера – бутон в горната лява страна и „коронка“ в горната дясна част. Първият служи основно за правенето на снимки с предните камери и сензори, докато вторият извиква и управлява основното меню. От презентацията на Apple става ясно, че за всичко останало се ползва поглед, жестове и/или глас.

Технологичният гигант демонстрира различни приложения за новия шлем. Като всички те са най-вече предназначени за работа в затворени помещения, а не навън, както някои очила с добавена реалност (AR). Основните действия са гледане на филми и консумиране на различно съдържание, както работа в офис или от дома.

Двойният екран и множеството сензори отварят доста врати за Apple Vision Pro. Полезна функция е, когато шлемът засече човек да се приближава към потребителя, да го „вкара“ като картина в картината във вътрешния екран. На външния пък да покаже лицето на потребителя и така да потвърди „живия“ контакт.

Шлемът може да използва външните камери да прави пространствени снимки или видео, които после да се гледат на традиционен екран или през VR. Това става чрез интерфейса и бутонът в горния ляв ъгъл. Когато се прави подобна дейност, на външния екран се подава светлинен сигнал, за да знаят околните, че потребителят на шлема снима.

За разлика от изцяло интегрирания процесорен хардуер, батерият е външна. Не се споменава нейния капацитет, само се посочва, че може да издържи до 2 часа с едно зареждане. Няма информация дали може да се използва и директен кабел към електрическата мрежа за постоянно подаване на ток.

Новото устройство разчита и на изцяло нов софтуер – VisionOS. Apple се гордее с нея, защото тя взима познатите визуални елементи от останалите платформи на компанията и ги адаптира за виртуалната среда. По думите на технологичния гигант, тя е „революционна“ най-вече заради интеграцията на лесен интерфейс чрез поглед и жестове.

Apple Vision Pro ще струва 3499 долара и ще бъде наличен „в началото на следващата година“. За премиум VR шлем цената е сравнително поносима, въпреки, че ползва специфичния дизайн на „отхапаната ябълка“ и е буквално наблъскана със сензори и няколко 4K екрана.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !