10 клавишни комбинации, които подобряват работата с компютър

Offnews Последна промяна на 29 декември 2020 в 13:49 4143 0

entrepreneur-593371_640 (1)

Клавишните комбинации могат да улеснят живота на всеки човек, който работи с компютър и да подобрят значително производителността му. Може на пръв поглед да не изглежда така, но правенето на всичко с мишката ни бави много.

В тази статия ще разгледаме 10 от най-често използваните комбинации с клавиши, които могат да ни спестят много време и да ни направят по-добри в работата с компютър.

Клавишни комбинации за текстови редактори

Това са най-популярните и добре известни на широк кръг потребители клавишни комбинации. Такава е например Ctrl+C, с която копираме маркирано съдържание като буква, дума, изречение, абзац или цяла директория. Както и Ctrl+V, с която поставяме вече копираното съдържание, където пожелаем. С Ctrl+A можем да маркираме всичко от активния документ или прозорец на екрана.

Отваряне на нов таб и прозорец

Ако искат да отворят нов таб или прозорец, потребителите на Windows, Linux и Chrome OS просто трябва да задържат клавиша Ctrl и след това да натиснат клавиша N на клавиатурата си. Натискането на клавиша Ctrl и след това на клавиша T ще отвори нов таб. На Mac трябва да се натисне Command и клавиша T за нов таб или Command и клавиша N за нов прозорец.

Затваряне на активния таб

За да затворите таба, който е активен в момента, натиснете клавиша Ctrl и клавиша W. А потребителите на Mac ще трябва да натиснат и задържат клавиша Command и клавиша W.

Отваряне на най-скоро затворения таб

За Windows, Linux и Chromebook потребителите трябва да задържат Ctrl, Shift и да натискат T, за да отворят отново затворени табове. На Mac потребителите трябва да използват клавишите Command и Shift, както и да натиснат клавиша T.

Навигация през отворени табове

Потребителите на Windows ще трябва да започнат с натискане и задържане на клавиша Ctrl. След това трябва да натиснат клавиша PgDn и това ще отвори таба, който е отдясно на текущия. Натискането на PgUp ще отвори таба отляво. На macOS потребителите трябва да задържат Command и клавиша Option, преди да натиснат дясната или лявата стрелка, за да преминават през табовете.

Отваряне на Incognito браузър

За отварянето на Incognito браузър Windows потребителите трябва да натиснат и задържат клавиша Ctrl и клавиша Shift, преди да натиснат клавиша N. Потребителите на Mac ще трябва да натиснат командния клавиш (⌘) и след това да натиснат Command и N.

Влизане в адресната лента на браузъра

На Windows, Chromebook и Linux, потребителите трябва да задържат натиснат клавиша Ctrl и след това да натиснат L. На Mac потребителите трябва да задържат клавиша Command, преди да натиснат клавиша L.

Смяна на активния прозорец

Ако искаме да сменим прозореца, на който работим в момента със следващия, използваме клавишната комбинация Alt+Tab.

Затваряне на текущата програма

В случай, че искаме да затворим активната програма или прозорец, можем да го направим чрез клавишната комбинация Alt+F4. Тя отваря менюто за изключване на компютъра при липса на текуща програма.

Отваряне на Task Manager

Ctrl + Shift + Esc - с тази полезна клавишна комбинация отваряме диспечъра със задачи, чрез който виждаме всички работещи в момента програми. В случай че компютърът забави своята работа чрез Task Manager можем да затворим приложенията, от които нямаме нужда в момента.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !