Великобритания забранява инсталиране на 5G базови станции на Huawei от септември 2021

Offnews Последна промяна на 30 ноември 2020 в 15:29 4780 0

5G base station

Мобилните оператори във Великобритания, които изграждат своите мрежи от пето поколение (5G), няма да могат да използват оборудване на Huawei, считано от септември следващата година. Това обяви току-що британското Министерство на дигитализацията, културата, медиите и спорта.

Правителството на Острова е публикувало също и пътна карта за премахването на вече изградената телекомуникационна мрежа от пета генерация на китайската компания. Това трябва да стане до 2027 г., става ясно още от съобщение на ведомството.

Припомняме че решението идва в контекста на продължаваща вече година търговска война между САЩ и Китай, в рамките на която администрацията на досегашния президент Доналд Тръмп ограничи значително дейността на Huawei, ZTE и други китайски компании, обвинявайки ги в проблеми със сигурността. Същевременно САЩ лобира за подобни ограничения и пред редица свои партньорски държави, сред които е и Великобритания.

По-рано през годината британското правителство заяви, че няма да се поддаде на американския натиск за прекратяване използването на оборудване от Huawei в мрежите от пето поколение. По-късно обаче то промени своята позиция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !