ВАС връща решението на телеком регулатора за разпределението на 5G честотите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 17 март 2023 в 13:22 956 0

Court Room

Снимка Ekaterina Bolovtsova/Pexels

ВАС връща решението на телеком регулатора за разпределението на 5G честотите

Върховният административен съд (ВАС) връща на телеком регулатора решението за разпределението на честотите в 3.6GHz. Те са ключови в разгръщането на 5G мобилните мрежи. Магистратите потвърждават на втора инстанция, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не е мотивирала отказа да разгледа предложенията на малките оператори при разпределението на честотите.

На базата на това решение, регулаторът организира и търг за 3.6GHz, като трите основни телекома взимат по една лента от 100MHz всеки. Цялата процедура се случва в прозореца между края на декември 2020 г. и май 2021 г., когато са издадени лицензите на трите оператора. Година по-късно – през пролетта на 2022 г. КРС разпределя между тях и останалите честоти. Сега всеки един от трите основни телекома разполагат с по 120MHz.

Регулаторът предлага в края на 2020 г. да раздели спектъра в 3.6GHz на четири ленти – три по 100MHz и една по 70MHz. По време на общественото обсъждане малките оператори в лицето на „Ти.Ком“ и организациите Мобилни алтернативни комуникации (МАК) и Сдружение „Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори“ (БАБТО) изразяват несъгласие с идеята. Според тях, една лента от 70MHz е недостатъчна за разгръщането на 5G.

Предлагат и два варианта за решаване на казуса. Единият включва разделението на спектъра на четири равни ленти по 90MHz всяка. Другият е да се запази разпределението на КРС, като „Ти.Ком“ се отказва да участва в потенциален търг. Но, поставят допълнително условие, че тогава трите телекома трябва да отворят мрежите си за малките оператори „при недискриминационни цени на едро“. С други думи да се реализират като мобилни виртуални оператори (познати като MVNO).

КРС игнорира предложенията и не ги приема, като обявява, че темата на обсъждането е за заявяване на интерес при вече обявеното разпределението. ВАС и преди това Апелативният съд в София (АСС) оспорват точно това действие на регулатора. Магистратите отменят решението и настояват КРС да мотивира отказа си или да разгледа по законосъобразен начин предложението на малките оператори.

Това поставя телеком сектора в трудна ситуация. Трите основни оператора вече са си разпределили целия ресурс в 3.6GHz и всеки от тях разполага с една лента от по 120MHz. Това са честотите на които стъпва настоящата 5G инфраструктура. Според специализирания сайт TechTrends, КРС има две възможности за действие – да мотивира законосъобразно отказа си, което ще доведе най-вероятно до нови обжалвания и да рестартира съдебния прожес или да натисне телекомите да отворят мрежите си за MVNO.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !