Телеком групата Veon продава руските си активи

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 03 ноември 2022 в 11:28 1746 0

Veon Group

Снимка Veon

BeeLine е брандът на Veon в Русия

Телеком групата Veon продава всичките си активи в Русия, основно заради потенциални преки или косвени последствия покрай войната в Украйна. Това е първият по-силен сигнал за затруднения на мобилните оператори в най-голямата по площ държава в света. Veon е ребрандираната група VimpelCom, която изгради първата мобилна мрежа в Русия през 1992 г. и втората GSM такава през 1994 г. През годините развива мащабен бизнес първо в рамките на бившия Източен блок, а след това – в Азия и Африка.

В момента компанията е базирана в Амстердам, Нидерландия, като е листната на местната фондова борса. Малко под 44% от акциите ѝ са на свободна продажба, малко под 48% са на инвестиционната компания Alfa Group на руския бизнесмен Михаил Фридман. Последният е санкциониран от Европейския съюз покрай войната в Украйна и затова се оттегля официално от борда на директорите на фонда.

От двете страни на барикадата

Решението за продажбата на руските активи на Veon е тежко за групата. Руските операции формират около половината приходи и оперативна печалба на Veon за 2021 г. Това е първият и най-развит неин пазар, в който оперира под бранда BeeLine. Той е третият по брой абонати в Русия след MegaFon и MTS. Третият по тежест пазар обаче е Украйна, където телекомът държи оператора KyivStar. Така, бизнесът на Veon е ефективно разделен покрай бушуващата война.

Групата има още присъствие в Пакистан, който е вторият по големина пазар за нея, Казахстан, Бангладеш, Узбекистан, Грузия, Узбекистан и Алжир. Силният ѝ международен характер я прави уязвима за санкциите и ограниченията, които в момента са наложени над Русия. Особено предвид амбициите ѝ за международна експанзия и развиване на дигиталните технологии. Затова е взето решението за продажба на руските ѝ активи.

„Ръководството на Veon в момента проучва всички възможности за най-добро развитие за всички страни, сред които самата група, руските операции, акционерите, кредиторите, клиентите и служителите, както в Русия, така и извън страната“, се посочва в краткото изявление на компанията.

Алтернативен вариант е разделянето на компанията на две (руска и международна). Това ще доведе до затруднения за конвергирането на операциите ѝ, както и на структурата ѝ – операционна, кредитна и мениджърска.

Телекоми под напрежение

Изтеглянето на Veon от Русия следва линията на редица западни или руски компании със силно западно влияние, които напускат страната, заради войната в Украйна. Подобна беше ситуацията с Yandex, които ефективно продадоха част от операциите си свързани с интернет търсачката и онлайн новинарския агрегатор на близка до Кремъл компания. Няма да е изненада, ако купувачът на руския бизнес на Veon е отново близък до управляващите в Москва или може да видим китайски играч да се възползва.

Желанието за продажба на групата показва и друг момент – засилващия се натиск върху телеком сектора в Русия. Двата ключови доставчика на мрежово оборудване Nokia и Ericsson обявиха, че се изтеглят, като по този начин поставят прът в колелото на модернизация на мобилната и фиксирана инфраструктура в страната. Поради огромните мащаби на Русия, разгръщането на мрежова свързаност е доста трудна задача. Veon и нейната BeeLine например все още разполага с 4G проникване от под 60% сред населението в края на 2021 г.

Санкциите имат ефект върху модернизацията към по-новото поколение – 5G. Руските оператори започнаха тестове на подобни мобилни мрежи в някои от големите градове, основно чрез DSS технологията. Тя позволява да се постигнат ниския праг на параметрите на мрежа от пето поколение, но като се използва настоящата 4G инфраструктура и съответно – честоти. За момента няма информация, някой от операторите да е успял да разгърне пълна 5G търговска услуга в Русия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !