PPF Group продаде над 50% от „Йеттел“ на арабския e&

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 02 август 2023 в 12:03 510 0

Emirate Telecommunications Group Company

Снимка e&

Купувач е Emirate Telecommunications Group Company, който оперира под търговското име e&

Чешкият фонд PPF Group продаде основния дял в своите телеком активи Yettel и CETIN. В тях се включват българските звена операторът „Йеттел България“ и инфраструктурното „ЦЕТИН България“. Сделката е за 2.15 млрд. евро и обхваща 50% дял плюс една акция в групата PPF Telecom. Купувач е Emirate Telecommunications Group Company, който оперира под търговското име e&. Това обявиха от чешкия фонд в официално съобщение на 1 август.

В трансакцията са включени телеком активите на PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия. В първите три държави става дума за операторите Yettel и инфраструктурното CETIN. При последното PPF Group държи само 75% в Унгария, след като фондът беше принуден да продаде 25% дял на държавата. В Словакия, телеком активите са концентрирани под бранда O2, но сделката не включва тези със същото име на чешки пазар. От фонда коментират, че причината е, заради „специфичната им позиция“, както и за амбицията да се създаде синергия между всички компании, които те оперират в Чехия.

PPF Group описват придобиването на дяла като „партньорство“, независимо, че се продава контролен дял от 50% плюс една акция. Ръководството на телеком звеното остава без промяна за момента. В сделката е включен бонус от 350 млн. евро ако бъдат достигнати определени, но неназовани официални, критерии. При не постигането им, има опция PPF Group да върне до 75 млн. евро.

От арабската компания коментират, че това е част от стремежа на e& да навлезе в Централна и Източна Европа. Телеком групата от ОАЕ също обещава да предостави експертизата от другите пазари, които оперира в региона. Споменава се засилена дигитализация, Интернет на нещата и корпоративни услуги.

Сделката трябва да бъде финализирана най-късно до първото тримесечие на 2024 г. Преди това трябва да премине през одобрението на антимонополните регулатори. Включително и през разглеждането на Европейския съюз дали се спазват регламентите за чуждестранни субсидии. Както и до тогава да се осъществят различните преструктурирания, най-вече отделянето на чешкото O2 от PPF Telecom Group.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !