Потенциално одобрение на КЗК на сделката за „Булсатком“ доведе до политическа буря

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 01 февруари 2024 в 18:38 750 0

United group Bulsatcom

Снимка United Group

Потенциално одобрение на КЗК на сделката за „Булсатком“ доведе до политическа буря

Придобиването на „Булсатком“ от United Group може да трансформира напълно телеком пазара в България. Групата е собственик на водещия по приходи в сектора „Виваком“, а съвсем доскоро сателитния оператор беше най-големият доставчик на платена телевизия в страната. Одобрението на сделката трябва да мине през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В първия ден на февруари ситуацията и новините около тази процедура ескалираха значително.

В сряда се поява информация в множество медии, сред които Mediapool, TechTrends и др., че регулаторът ще одобри трансакцията на своето редовно заседание в четвъртък. Още в същия ден вечерта, бившият премиер, настоящ депутат и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заявява, че подобно решение на КЗК „буди загриженост“ и, че съставът на комисията е с изтекъл мандат.

„Ако е вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между United Group и „Булсатком“, това много ни притеснява, защото сме чели докладите на Комисията за регулиране на съобщенията за близо 60% пазарен дял“, коментира Петков пред медии на 31 януари.

Кирил Петков допълва, че настоящият състав на КЗК е с изтекъл мандат и че трябва да бъде сменен. Както и да се коригира Закона за защита на конкуренцията в тази насока. Петков уточни, че това ще стане след разговори с ГЕРБ. ПП и техния коалиционен партньор „Демократична България“ отдавна настояват за смяна на съставите на ключови регулатори, като КЗК винаги е бил водещ в техните изказвания.

На следващия ден United Group излиза с позиция, в която изразяват „възмущение“ от намесата на депутата върху работата на независимия регулатор. Както и, че това поведение „нарушава българското и европейско законодателство“. В подобен дух е отговорът на самата КЗК, което те публикуват малко по-късно на 1 февруари. Те описват действията на Петков като „недопустим натиск и намеса в работата на КЗК“. Тезата им се повтаря с тази на United Group.

По същото време, в Mediapool излиза информация, че КЗК е одобрила на 1 февруари сделката без никакви условия. До момента на публикуване на материала, официалното решение на комисията не е качено на сайта на регулатора. Дори да има такова, то може да бъде обжалвано в съда и почти сигурно двата конкурентни телекома – „Йеттел“ и „А1 България“ ще се възползват от тази възможност. Операторите се възпротивяват от една година срещу „пълзящото поглъщане“ на „Булсатком“ от страна на United Group.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !