Nokia и Ericsson напускат Русия, местните телекоми ще разчитат на китайски доставчици

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 30 август 2022 в 12:37 2222 0

Ericsson Antenna

Снимка Ericsson

Ericsson Antenna

Войната в Украйна предизвика масово оттегляне на западни компании от Русия. Последните в доста обширния списък са двата основни доставчици на телеком оборудване – финландската Nokia и шведската Ericsson. Това поставя под известно изпитание руските мобилни оператори, чиито мрежи в момента разчитат основно на компоненти от тях. От друга страна, това ще отвори вратите на китайските доставчици, като Huawei и ZTE, които търсят възможности за нови пазари с променящата се геополитическа обстановка от последните няколко години.

Бързо изтегляне

Плановете на Ericsson са за „постепенно“ изтегляне от порядъка на няколко месеца, Nokia също обяви, че ще напусне Русия до края на годината. В света на телекомите подобно темпо всъщност е доста бързо, особено предвид ангажиментите на двете компании в страната. Nokia разполага с над 2 хил. служители, като от началото на 2023 г. дружеството планира да е прекратило операциите си в страната, да е изпразнило офисите и да е освободило екипите си.

Финландската компания все пак коментира, че ще запази формално присъствие, но с минимален състав. То ще е обвързано с ограничена поддръжка на критична мрежова инфраструктура и изпълнение на вече поетите договори, както и от „хуманитарни задължения“. Nokia подписа петгодишен договор през 2017 г. с третия по брой абонати в страната VimpelCom. Контрактът е за неназована сума за изграждане на 4G мрежа и разширяването на съществуващата инфраструктура. Договорът изтича през следващите месеци. Съвместната инициатива за производството на 4G и 5G базови станции между Nokia и руската „Ядро“ е била прекратена по неофициална информация.

Ericsson от своя страна има значително по-малък екип от около 400 души. Изтеглянето при шведския вендор ще става в рамките на „няколко месеца“. Компанията вече е заделила 900 млн. крони (95 млн. долара) във финансов буфер, който да посрещне разходите по затварянето на руските операции. Точните планове за напускането на Ericsson не са обявени за момента. Руският ежедневник „Коммерсант“ обяви, че част от поддържащия екип на шведите ще бъде прехвърлен към нова компания, която ще се ръководи от бившите руски мениджъри. Ericsson не е потвърдила или отхвърлила това твърдение за момента.

Шведската компания е доставчик на най-големия мобилен оператор в Русия – MTS, на втория MegaFon, както и на четвъртия Tele2 („Ростелеком“). С първия, Ericsson има мегадоговор от 1.5 млрд. долара след разширяването му през 2014 г. Тогава, MTS допълни доставките за още 286 млн. долара на мрежово оборудване, а през 2020 г. беше затвърдено партньорството с идея за развитие на 5G връзка. Последните планове най-вероятно ще бъдат прекратени.

Китайци на нисък старт

Изтеглянето на Nokia и Ericsson ще е проблематично за руските оператори, най-вече поради факта, че голяма част от съществуващата инфраструктура е изградена от тях. През последните години, местните телекоми поглеждат все повече към китайските вендори. Huawei и ZTE почти сигурно ще заемат отварящата се нова пазарна ниша. Тенденцията е видна още от преди войната в Украйна.

MegaFon подписва три нови седемгодишни договора за модернизация и частична подмяна на мрежата в средата на 2021 г. Единият е с Nokia, но останалите два са с Huawei и ZTE. Това може би е един от контрактите по които финландците ще трябва да поддържат по-дългосрочно екип или да се откажат от него. За MTS ще е по-трудно да премине на китайски вендори, заради по-силната си зависимост от Ericsson.

Huawei официално обяви, че не е разширила доставките на телеком оборудване към Русия. Американски медии обаче коментират, че компанията е продало такова на стойност 15 млн. долара към април 2022 г. Китайският технологичен гигант е обект на силни икономически санкции от страна на САЩ, особено в смартфон сегмента. При предната администрация на президента Доналд Тръмп имаше силен натиск в Европа, за отказ на местните телекоми за модернизация към 5G с оборудване от Huawei. За китайската компания, излизането на Nokia и Ericsson от Русия е добра възможност да компенсиране на потенциални загубени пазари. На ZTE пък позволява да разшири своя бизнес отвъд Китай.

"Опит" за руски аналози

Във всички случаи, напускането на двата основни европейски вендора на телеком оборудване ще забави значително модернизацията на руските телекоми към 5G. Индикациите са, че поддръжката на настоящото оборудване ще се запази. Както и, че най-вероятно пазарната ниша ще бъде заета от китайските конкуренти. Очаквано, Русия не харесва тази перспектива и четирите най-големи оператора формират съвместна компания за разработката на 5G технологии. Дружеството се казва New Digital Solutions и макар да беше обявено публично през юли тази година, то съществува поне от 2018 г. По това време е било създадено като партньорство между „Ростелеком“ и MegaFon за съвместно изграждане на 5G мрежи.

Новата компания обаче ще има значително ограничени развойни възможности. Нейната цел е да тества и изследва най-подходящите честоти за 5G. Русия има проблем със свободния радиоспектър, заради големите обеми, които се ползват от военните и държавни институции. Във всички случаи, това няма да реши проблема с напускането на основните телеком доставчици.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !