България се готви да освободи още честоти за 5G

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 28 ноември 2022 в 17:10 1849 0

5G smartphone

Снимка Starline?Unsplash

България се готви да освободи още честоти за 5G

Българският телеком регулатор се подготвя да освободи още радиочестоти, които да предостави на мобилните оператори за развитие на техните мрежи. Най-ключови за компаниите са тези в 700MHz и 800MHz, които бяха блокирани от военните в рамките на повече от десетилетие. Сега, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пусна за обществено обсъждане именно плана за разпределение на тези важни за операторите честоти.

Телекомите и регулаторите са подписали споразумение с Министерство на отбраната (МО) за осъществяване на тестове през следващите три месеца. При тях ще се определи дали, къде и какво смущение се създава за работата на военната авиация. На базата на резултатите ще бъдат и фиксирани определени ограничения и санитарни зони около авиационните бази. След като бъде направено всичко това, МО е готово да освободи достатъчно спектър за да има по равно за трите активни оператора.

Очакванията са процедурата по тестовете да приключи през февруари и след това КРС да стартира такава за организирането на търг за честотите. Към момента има само две ленти по 2x10MHz в 700MHz и една 2x10MHz при 800MHz. За да има достатъчно спектър за трите телекома, всеки един трябва да получи 2x10MHz и в двете честоти. Обещанието на МО е след провеждането на тестовете, такъв да бъде освободен и да по три ленти в 700MHz и 800MHz.

Честотите са ключови за телекомите, защото са необходими за осигуряването на национално покритие на 4G и 5G услугите. В момента, особено мрежите от пето поколение, са ограничени основно до населените места, докато в по-труднодостъпните такива връзката е оскъдна или по по-стара технология. От повече от десетилетие военните отказват да освободят 700MHz и 800MHz, защото се опасяват от смущения в комуникацията на изтребителната авиация с базите.

Според сайтът TechTrends, основната причина за склоняването на МО и предоставянето на спектъра се крие в Плана за възстановяване и устойчивост. В него е записано, че тези честоти трябва да бъдат освободени до средата на 2023 г. Сайтът допълва, че КРС подготвя за преразпределяне на лентите и в 1800MHz, както и пълното предоставяне на 26GHz.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !