5G услугите се очаква да постигнат 60% ръст на приходите през 2023 г.

Стефан Николов Последна промяна на 24 октомври 2022 в 16:38 1725 0

5G growth

Снимка Pikisuperstar/Freepik

5G услугите се очаква да постигнат 60% ръст на приходите през 2023 г.

Приходите на мобилните оператори с 5G услуги се очаква да нараснат с 60% и да достигнат 315 млрд. долара през следващата година. Това прогнозира анализаторската компания Juniper Research.

За настоящата 2022 г. очакванията са тези постъпления да достигнат 195 млрд. долара. Това означава, че увеличението на приходите на годишна база през 2023 г. ще бъде в рамките на 60%. Основната причина за този ръст, според анализаторите на Juniper Research, е стандартната промяна на една от клаузите на вече сключените договори за използването на мобилни услуги от предишни поколения. За повечето абонати това не е проблем, понеже не се начислява някаква специална такса за използването на 5G мобилните мрежи. Според тази прогноза, чрез този подход през следващата година ще има над 600 млн. нови абонати, които включват и използването на мобилна мрежа от последното, пето поколение.

Ако прогнозата за един толкова бърз растеж се окаже вярна, то над една трета или около 35% от приходите на мобилните оператори през следващата година ще бъдат генерирани от 5G услугите. Да допълним, че Juniper Research са взели предвид очакваната рецесия през следващата година и са преценили, че напредъкът в сферата на телекомуникациите е изключително устойчив на различните макроикономически негативни промени. Това изглежда логично, особено като си припомним какво се случи по време на COVID-19 пандемията, когато мобилните услуги станаха още по-търсени. Експертите споменават и за самостоятелните 5G SA мрежи, в които се включват и изграждането на отделна частна инфраструктура, но според тях, те няма да окажат значително влияние на финансовите показатели.

"Въпреки растежа на IoT сферата, приходите от потребителските абонаменти ще си останат крайъгълния камък за увеличаване постъпленията на 5G мобилните оператори" - споделя съавторът на изследването Оливия Уилямс. "Към 2027 г. над 95% от глобалните 5G мобилни връзки ще се използват от личните мобилни устройства на потребителите - смартфони, таблети, както и от новите широколентови рутери".

На пръв поглед, ръстът на приходите се очаква да бъде наистина голям, но това съвсем не означава, че телекомуникационната индустрия ще си възвърне всички инвестиции, направени за изграждането на 5G инфраструктурата и ще започне да получава дивиденти. Промените в договорите на абонатите на практика са почти безплатни и всъщност не носят големи приходи, а само преразпределят сега съществуващите. Това означава, че не всички мобилни оператори ще отчетат този голям растеж.

След направеното наскоро друго подобно изследване на аналитиците от Omdia бе съставена прогноза, че средномесечният приход от абонат (ARPU) ще продължи да пада, въпреки огромния технологичен напредък. Това означава, че трябва да бъдат търсени нови методи за монетизиране на 5G мобилните връзки от най-ново поколение.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !