5G ще допринесе 7 трлн. долара за световната икономика до 2030 г.

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 18 август 2022 в 20:02 3694 0

5G illustration

Снимка Katemangostar/Freepik

5G illustration

Мобилните мрежи от пето поколение, познати повече като 5G, се очаква да допринесат за световната икономика 7 трлн. долара в рамките на 2030 г. Основната част от тази стойност ще дойде от свързването на милиони и дори милиарди носи устройства, като смартфони, сензори и цялостни индустриални решения. 5G най-накрая ще позволи и по-пълното разгръщане на добавената (AR) и виртуална (VR) реалности, които все още са доста нишови продукти. Това са част от заключенията в съвместния доклад на InterDigital и ABI Research.

От друга страна, изследователите се фокусират и върху необходимите инвестиции и действия на операторите за продължаващото разгръщане на този тип мрежи. Както и за технологичните стъпки за еволюция на мобилните мрежи, като следващите са 5G Advanced и след това преминаване към 6G. Някои от първоначалните характеристики на петото поколение бяха прехвърлени към шестото. Причината е в амбициозният скок, в който се бяха прицелели технологичните компании и операторите.

По-бързо приемане

Един от ключовите изводи на анализаторите е, че 5G се възприема и разгръща по-бързо от предходните поколения мобилни технологии. Това е видимо в бързото прехвърляне на абонати към новата свързаност, в по-скоростното изграждане на покритие от страна на абонатите, както и в убеждаването на корпоративните и публични клиенти за ползите му. Сред последните две това може да са както големи производителни предприятия, заводи, корпорации и др., така и институции, като общини, училища, университети и др.

Част от това е постигнато и чрез чисто инженерен успех – чрез технологията DSS, в която се използват честоти и оборудване за 4.5G за предаване на 5G сигнал. Именно по този начин два от трите български оператори стартираха своите нови услуги. Постепенно вече всички активни телекоми в нашата страна преминават към хардуерното надграждане на своите мрежи към 5G.

Големите печеливши

На базата на тези бързи темпове и потенциала, анализаторите от на InterDigital и ABI Research заключват, че 5G ще допринесе 7 трлн. долара до 2030 г. Или в рамките на 12 години, защото те броят периода от утвърждаването на технологичния стандарт, което се случва през 2018 г. Потенциални сектори, които ще се възползват най-много от 5G се очаква да бъдат енергийния и на комуналните услуги, здравеопазването и производството. При тях ръстът на инвестициите и възвращаемостта също се прогнозира да е висока.

Други сфери, които трябва да претърпят пълна трансформация благодарение на пълната дигитализация и свързаност, която предоставя 5G са умните градове и публични услуги. Те обаче ще изпитват трудности, заради някои препятствия, като например липсата на достатъчно честоти и икономически модел за покриване на по-слабо населените региони.

От друга страна, AR и VR технологиите ще се възползват от по-добрата свързаност, капацитет и редуциране на забавянето на пакетите. Но все още няма достатъчно търсене от страна на бизнеса и потребителите за подобни решения. В същия момент концепциите за метавселената все още се разглеждат като далечни и в много ранен стадий на развитие, за да окажат влияние върху стойността, която 5G ще допринесе чрез тях. Поне в разглеждания период.

Стандартите са всичко

В доклада е посочено, че без приемане на единните стандарти за изграждането на 5G ще е невъзможно разгръщането на новата технология. Основна заслуга затова има неправителствената организация 3GPP, която обединява различни компании и институции от Северна Америка, Европа, Япония, Южна Корея, Китай и Индия. Чрез нея са изградени основните технически спецификации на новото поколение мобилни мрежи.

Съответно следващите стъпки на еволюцията на 5G са определени от 3GPP. Те включват 5G Advanced, която ще използва системи за изкуствен интелект (AI), машинно самообучение (ML) за новите решения за мобилна връзка, базова станции, мрежи и др. Сред възможностите ще са и подобряване на опцията за изграждане на затворени корпоративни мрежи, което ще позволи по-добрата автоматизация на заводи за производство, например. Както и редица други приложения, включително и такива за крайните потребители.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !