„Булсатком“ е продал мобилната си и оптична мрежа на „Виваком“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 07 декември 2022 в 00:03 3551 0

Bulsatcom

Снимка Bulsatcom

„Булсатком“ е продал мобилната си и оптична мрежа на „Виваком“

Заедно с придобиването на „Булсатком“ от българския бизнесмен Спас Русев през септември, сателитният оператор е продал своята мобилна и оптична мрежа на „Виваком“. Това става, като на купувача е отпуснат солиден заем от собственика на последния телеком United Group. Информацията беше разпространена от вестник „Капитал“, като се позовава на финансовия отчет на групата. Тя е потвърдена и от специализирания сайт TechTrends.

Седмици преди финализирането на трансакцията на „Булсатком“, Спас Русев напуска надзорния съвет на „Виваком“, след като беше близо шест години и най-големия акционер в компанията. Във финансовия отчет на собственика на телекома – United Group е посочено, че люксембургското дружество на бизнесмена Viva Corporate е получило кредит в размер от 126.5 млн. евро. То е предоставено за една година при лихва от 5%. Сумата съвпада с цената, която плаща Спас Русев за „Булсатком“.

Условията на кредита са, че заемът трябва да бъде погасен в две части. Първата включва цялата мобилна и оптична мрежа на сателитния оператор, след като бизнесменът купи дружеството. По информация на „Капитал“ тя формира по-голямата част от кредита – около 90 млн. евро. Останалите пари се погасяват с кредит от други финансови институции.

„Булсатком“ спря мобилната си услуга и продажбата на мрежата ѝ е логичен ход. Проблемът е, че тя се осъществява чрез кредит, с който е изповядано придобиването на компанията. Оптичната инфраструктура на оператора от своя страна ще се предоставя от „Виваком“ на лизинг. Казано накратко – „Булсатком“ става зависим от един от най-големите си преки конкуренти във фиксираните услуги. Добрата новина за компанията е, че основните ѝ клиенти са тези на сателитна телевизия и те няма да бъдат пряко засегнати от тези промени.

Пред „Капитал“ United Group коментира, че прехвърлянето на мобилната мрежа не би трябвало да представлява регулаторен проблем и затова не е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На подобно принципно мнение са и за оптичната инфраструктура, но от групата коментираха, че ще попитат КЗК дали е спазен законът в случая.

Другите два големи телекома – „А1 България“ и „Йетел“ смятат действията на United Group за потенциално подкопаване на конкуренцията в сектора за платена телевизия и предоставяне на интернет на едро и дребно. Те допълниха пред „Капитал“, че ще сезират регулаторите за разглеждане на случая за пазарна концентрация. КЗК вече одобри редица придобивания на малки интернет и ТВ оператори от страна на „Виваком“ и затова се предполага, че може и сделката за мрежите на „Булсатком“ също да мине.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !