Заради руските военни Google Maps спря да показва точна информация за Украйна

Offnews Последна промяна на 28 февруари 2022 в 10:32 643 0

Google Maps

Екипът от разработчици на Google Maps блокира две от важните функции на тази онлайн услуга на територията на Украйна, които в реално време предоставят информация на потребителите. Това са подробни данни за задръстванията и натовареността на различните обществени места, каквито са например магазините и ресторантите. Информацията съобщи CNN.

Това е специализиран софтуерен слой, който дава възможност на всички в реално време да получават информацията за трафика по пътя. Оказа се, че тази функционалност е била използвана от руските военни за отдалечено наблюдаване на военните действия. Едновременно с това Google Maps временно деактивира функцията Live Busyness, която предоставя информация за почасовата трудова заетост. Тези данни също могат да бъдат използвани от руското разузнаване във вреда на Украйна, понеже чрез тях по всяко време може да се прецени доколко популярна е дадена локация.

Google допълва, че тези промени са направени след консултации и обмен на мнения с местните власти с цел по-добрата защита на украинците.

Интернет гигантът съобщи още, че информацията за различните типове задръствания продължава да се подава в реално време, но единствено за украинските водачи, които използват функцията за навигация отсечка по отсечка.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !