Започна сглобяването на активната зона на термоядрения реактор ИТЕР

Offnews Последна промяна на 15 май 2022 в 09:46 399 0

Magnets

Преди няколко дни започна една от най-важните фази в изграждането на термоядрения реактор ИТЕР. В центъра на реактора бе спусната първата от деветте секции на вакуумната камера. Това е активната зона на реактора, в която ще се удържа нагрятата до 150 милиона градуса по Целзий плазма. Всички секции трябва да бъдат спуснати в центъра на термоядрения реактор и чрез сглобяване и фини заварки трябва да образуват единна конструкция.

За осъществяването на прехвърлянето, за спускането на първата секция в центъра на термоядрения реактор е създаден уникален кран, който няма аналози в света. Той е създаден от специалисти на Южна Корея, където са изготвени и четири от деветте секции на вакуумната камера. Останалите пет секции са направени в Европа.

Височината на всеки един от тези модули е с височина 14 метра, а неговото тегло възлиза на 440 тона. Всяка една от тези секции отвътре и отвън е покрита с топлинни щитове. Има по два D-образни свръхпроводящи тороидални магнита, както и други елементи на конструкцията с общо тегло 1200 тона.

Вакуумната камера на термоядрения реактор ИТЕР е с обем около 1400 кубически метра, в който плазмата заема 840 кубически метра и се удържа в този обем с помощта на изключително мощни магнитни полета.

Термоядреният реактор ИТЕР няма да бъде включен към електропреносната мрежа, понеже неговата задача е друга - да докаже, че конструкцията от подобен тип може да генерира 10 пъти по-голяма енергия в сравнение с изразходваната енергия за загряване на плазмата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !