Задават се нови антитръстови дела срещу Google и Facebook

Offnews Последна промяна на 01 декември 2020 в 11:09 5149 0

Mark Zuckerberg Facebook F8 social network

Големите технологични компании и най-вече Google и Facebook напоследък станаха любима боксова круша на регулатори и други държавни институции. И в голяма степен има защо - вече е почти невъзможно някой да регулира начина, по който тези дигитални бегемоти управляват нашите лични данни, информацията за нашето поведение в мрежата, влияят на предпочитанията на мнозина и дори на политическите им възгледи.

Затова и през последните години те са обект на юридически атаки от страна на редица институции в САЩ, Европа, Индия и други страни. Само преди няколко месеца американското Министерство на правосъдието заведе антитръстово дело срещу Google. И вероятно няма да спре до тук.

Според The Wall Street Journal, съвсем скоро същото ведомство ще започне нови дела срещу Google и Facebook. Това ще е и първия път, когато социалната мрежа е обект на такава процедура.

От Google вече многократно заявиха, че търсачката не е монополист и потребителите имат възможност да използват алтернативи на всичките й онлайн услуги. Според гиганта, той функционира в изключително конкурентна технологична среда. Според представители на институциите обаче, той използва своето доминиращо положение при услугите за интернет търсене, за да налага свои услуги, в ущърб на конкурентите си.

Освен това производителите на устройства с Android слагат търсачката на Google по подразбиране и предварително инсталират много приложения на компанията. Тя плаща също и за поставянето на търсачката й като водеща по подразбиране в iPhone смартфоните.

От Facebook изглежда също ще отговарят как компанията използва позицията си като най-популярна социална мрежа за да ограничава конкуренцията и как използва потребителските данни. Ще бъдат разглеждани тясно и начините, по които тя е придобила своите потенциални конкуренти - Instagram и WhatsApp.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !