Вижте най-значимите фигури в историята на компютрите

Offnews Последна промяна на 22 декември 2020 в 16:34 4602 0

computer

Технологичните предприемачи са рок звездите на нашето време. Имена като Илон Мъск, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и покойният Стив Джобс впечатляват мнозина с иновациите, които са създали, със своето богатство, влияние и харизматично лидерство. Днес ние използваме ежедневно техните продукти и услуги, а за много от тях можем съвсем искрено да твърдим, че са променили живота ни.

В историята на технологиите обаче има и много по-значими личности, много от които са напълно забравени, а други днес никой не споменава с такова уважение и не са със статут на технолочни звезди. Въпреки това те са създали не по-малко значими иновации, които също са оказали огромно влияние върху развитието на обществото ни. Тази статия е за тях.

Чарлз Бабидж

Името на британския изобретател Чарлз Бабидж не се споменава често в наши дни. Той обаче е създател на проект за сметачна машина, която е предшественик на днешния компютър. Прави го още в началото на 19 век и още тогава успява да създаде концепцията, която по-късно ще залегне в съвременните компютри - включваща изчислително устройство и такова за складиране на информацията, както и програмиране с перфокарти. Изобретението на Бабидж е по-известно под името Аналитична машина. А първата програма за нея създава

графиня Ейда (Ада) Лъвлейс.

Дъщеря на английския поет Байрон, тя от ранни години започва да се интересува от наука и показва блестящ интелект. Освен, че превежда лекцията на Чарлз Бабидж от френски на английски, тя се смята и за първия програмист в историята. Ейда Лъвлейс всъщност създава първата компютърна програма, написвайки алгоритъм за намиране на числата на Бернули в такава форма, че да бъде разчетена от аналитичната машина на Бабидж.

Джон Атанасов

Свикнали сме да се ласкаем, че роденият в семейство на българин Джон Атанасов е създател на компютрите. Но той всъщност е само един от дълга поредица изобретатели, оставили своя значим принос в тази област. Компютърът на Атанасов-Бери (ABC) е създаден като университетски проект и представлява новаторска за времето си (1939 г.) сметачна машина, която обаче не разполага със запаметена програма, подобно на днешните компютри. Въпреки това АВС поставя основите на някои принципни решения, валидни и в съвремието.

Алън Тюринг

Британският математик Алън Тюринг има може би най-значимия принос за развитието на компютърните системи, както и за много други области. Гениален математик, специалист по криптография, информатика и дори философ, той се смята за баща на теоретичната информатика и основоположник на теорията за изкуствения интелект. Създадената от него машина на Тюринг е абстрактен модел на компютър, който включва всички най-важни компоненти в съвременните машини - програма, памет и други.

Алън Тюринг взима дейно участие в разгадаването на немските разузнавателни кодове по време на Втората световна война, което има важно значение за успехите на Великобритания и нейните съюзници по време на войната. По-късно той създава компютъра ACE - една от първите програмируеми машини. Автор е и на известния "Тест на Тюринг", който се сочи като най-добрия модел за разпознаване на изкуствен интелект към момента.

Дфон Фон Нойман

е американски учен от унгарски произход с важен принос в развитието на компютърните технологии, математиката, физиката и други области. Създател е на т.нар. "архитектура на Фон Нойман", на която са базирани повечето съвременни компютри. Една от най-екстравагантните му идеи е тази за машината на Фон Нойман - концепция за самовъзпроизвеждащи се системи, която има приложение в нанотехнологиите и други области.

Линус Торвалдс

Финландският програмист Линус Торвалдс е известен като създател на Linux ядрото и се смята за един от пионерите в развитието на софтуера с отворен код. Работата му оказва огромно влияние върху развитието на тази общност и вдъхновява редица други проекти. Днес на отворен код са базирани редица значими програми като дистрибуциите на операционната система Linux, текстовите редактори Libre и OpenOffice, сървърите Apache, софтуерната телефонна централа Asterisk, уеб платформата WordPress и много други.

Тим Бърнърс - Лий

Английският физик създава World Wide Web и става известен като "бащата на интернет". Това позволява интернет да се развие като отворена среда, в която всеки може да създава и достъпва съдържание свободно. Днес той е известен с мисията си за постигане на свободен достъп до общественополезни данни, както и на "мрежова неутралност", при която интернет доставчиците не контролират достъпа до съдържание на своите клиенти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !