Великобритания призова Meta да не криптира комуникацията в Messenger

Стоян Ненов Последна промяна на 24 август 2022 в 14:55 1563 0

Meta Messenger Encryption

Снимка Meta

Meta Messenger Encryption

Ако Meta въведе планираното пълно криптиране на комуникацията в приложението Messenger, това ще бъде „гротескно предателство“. Това заяви държавният секретар на Великобритания Прити Пател в своя статия за в. Telegraph. Поводът за публикацията ѝ е притеснението на британските власти, че криптирането ще затрудни битката със създателите и разпространителите на детска порнография и съдържание с насилие над деца. Според Пател социалните мрежи се използват от много насилници, които намират и тормозят децата.

„От критично значение е органите за сигурност да имат достъп до нужната информация, за да идентифицират децата в кадрите и да ги защитят от насилници“, пише Пател. „Родителите трябва да знаят, че децата им са в безопасност онлайн. Последиците от неадекватните защити, особено пълното криптиране на социалните мрежи, ще бъде катастрофално“, смята тя.

Пател допълва, че защитата на децата трябва да е на първо място и да е приоритет над пълното криптиране и други подобни мерки. Тя обръща внимание на скорошен доклад на британския Национален център за киберсигурност и на Централата за правителствени комуникации. В него те препоръчват да се въведе балансирана система – да има криптиране, но да може да се сканира съдържанието в устройствата на потребителите.

Такава система предложи и Apple, но в крайна сметка се отказа от нея заради острите критики, които получи. А недоволството е провокирано от липсата на ясни гаранции как такава система ще се използва само за сканиране на опасно за деца съдържание. За целта ще са нужни бази данни, с които ще се сравняват съдържанието и елементи от него. Но няма как да е сигурно, че в базите данни няма да се добавят и други критерии и така сканирането и съответно проследяването на информация да стане по-голямо.

Въпреки това Meta е критикувана и от други организации, включително в САЩ, за идеята си. Американската организация „Национален център за изчезнали и изнудвани деца“ (NSPCC) смята, че въвеждането на пълно криптиране преди да има ефективни мерки за защита на децата, създават риск за тяхната сигурност. Именно защото личните съобщения и чатове са сред основните методи за насилниците да достигат до комуникация с децата, да ги изнудват, заплашват и след това да разпространяват съдържанието с тях.

Meta отговаря на критиките по очаквания начин. Пред в. Guardian компанията коментира, че общото мнение на експертите е, че предложеното „балансирано“ криптиране от край до край не е ефективно и „застрашава личното пространство, сигурността и човешките права“. Компанията твърди още, че не толерира насилието над деца в платформите си, но смята, че е по-правилно то да бъде предотвратено напълно и спирано преди да се случи, а не да се сканира за него постфактум. Затова компанията призовава и потребителите да са с дейно участие, като сигнализират за всякакво съмнително съдържание, което виждат, или получават, включително и да го препращат към властите. Meta допълва, че продължава да работи и с институции и външни експерти, които да помагат за защитата на всички хора онлайн.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !