Вече е по-лесно да се присъедините към Mastodon

Павлин Луканов Последна промяна на 02 май 2023 в 16:10 400 0

Mastodon

Снимка Mastodon

Вече е по-лесно да се присъедините към Mastodon

След като Илон Мъск купи Twitter и оглави популярната социална мрежа, немалко потребители изразиха публично недоволството си от новото управление. Това разбира се се дължеше на предприетите политики, които целят подобряването на финансовите резултати на компанията. Именно в условията на тази обстановка се появиха и нова алтернативи на Twitter, които се опитаха да привлекат недоволните.

Едно от челните места в това отношение заема Mastodon, децентрализираната социална мрежа, която предлага повече свобода. Тя обаче се оказа доста сложна за работа, а и най-вече първоначално включване, за обикновения потребител. Сега това се променя, като тази седмица бяха обявени значителни новости в тази насока.

Новите потребители вече ще бъдат насочвани към mastodon.social за създаване на акаунт, вместо да се налага да избират между хилядите други сървъри на платформата. Това обаче не означава, че ще липсва избор за присъединяване към определена общност. По-скоро ще има две различни опции за старт, присъединяване към mastodon.social или избор на собствен сървър. Очаквано mastodon.social е най-големият сървър на платформата, но от компанията споделят, че след първоначалния избор за него, потребителите ще могат да направят смяна във всеки един момент.

Преди тази промяна създаването на акаунт не беше особено лека задача, при която просто се въвеждат мейл и се избира парола. Първоначално Mastodon даваше избор за присъединяване към посочена версия (например mastodon.world или mastodon.online) или общност. За начинаещите потребители това разбира се изглеждаше трудно, включително и отказващо. От платформата обаче осъзнават, че популяризирането ѝ ще е много по-трудно ако се разчита само на хората с интереси свързани с областта на децентрализираните решения.

Има разбира се и друга гледна точка, като съществуващите потребители и оператори на сървъри могат да решат, че с новия подход е срещу идеята за децентрализирана платформа, която не се управлява само от една организация. Според Главния изпълнителен директор на Mastodon, Юджийн Рочко, промяната е важна, за да може да се улесни процеса по включване на нови потребители.

Той посочва още, че Mastodon трябва да постигне успех не само на база на идеологията зад проекта. Освен новият процес за включване на потребители, платформата включва и някои други нововъведения. Става дума за възможност за цитиране на публикации, подобряване на съдържанието и търсене на профили и групи. Работи се и върху подобряване на инструментите за модерация.

Новият ход на Mastodon идва в момент, в който подкрепеният от Джак Дорси проект за децентрализирана алтернатива на Twitter, Bluesky, започва да добива все по-голяма популярност. Засега Bluesky все още е с достъп само чрез покани, но вече има хиляди потребители, включително и популярни личности.

Предстои да видим дали по-лесното включване на нови потребители ще доведе до значително разрастване на Mastodon. Възможно е моментът за експлозивно развитие вече да е изпуснат.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !