В Калифорния използват AI за ранно засичане на пожари

Павлин Луканов Последна промяна на 26 август 2023 в 13:55 253 0

Fires

Снимка Pexels

В Калифорния използват AI за ранно засичане на пожари

На фона на своеобразния бум на технологиите с изкуствен интелект (AI) сме свидетели на внедряването на подобни решения в разнообразни сектори. Сега изглежда AI технологии влизат в помощ и при борбата с горските пожари. Този тип природни бедствия са опасни не само с директното си въздействие и изгаряне на площи, но и с освобождаването на големи количества въглероден диоксид.

Нови данни сочат, че основната противопожарна агенция на Калифорния (Cal Fire) обучава модели с AI за засичане на визуални сигнали за горски пожари чрез мрежа от 1039 камери с висока разделителна способност. При откриване на дим системата бързо ще известява пожарникарите за възможна заплаха. По време на пилотната програма системата е засегла 77 горски пожара преди обаждания на спешния номер 911, това представлява успех от около 40%.

Традиционно Cal Fire засича горски пожари като разчита на мрежа от над 1000 камери монтирани във високи местности и наблюдавани от хора, които следят за признаци за дим. Работата обаче е трудна и изморителна, като често индикациите се виждат по-късно, докато системата с AI разпознава пушека по-рано, което позволява по-бързата реакция, намалявайки възможността за значително разрастване на стихията.

Разбира се има и някои ограничения, като например това, че може да засича пожари, които са видим за мрежата ѝ от камери. Също така се разчита на човешка намеса за потвърждение на предупрежденията. Иначе софтуерът е дело на инженери от DigitalPath, които преглеждат ръчно всеки разпознат огън. Отчитат се и множество грешни сигнали от мъгла, прах или пара.

Има и скептицизъм сред огнеборците относно възможността на AI да отчита нюансите в контекста на появата на някои пожари. Това включва и такива, които са умишлени с цел разчистване на земеделска земя. Системата с AI обработва милиарди мегапиксели в изображения всяка минута от камери, които покриват 90% от заплашените от пожар зони в Калифорния. Програмата е започнала през юни като първоначално се прилага в шест от центровете на Cal Fire, като до септември ще обхване всички 21 центрове за управление.

Cal Fire използва и други методи за засичане, включително обаждания на 911 от граждани и си партнира с военната система Fireguard, която използва класифицирани данни от сателити дронове и други летателни апарати. Тази година Cal Fire съобщава за 4792 горски пожара, което е по-малко от обичайното. Все пак и тук се отбелязва цикличност в процесите, като има по-силни и по-слаби години и сезони.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !