Трябва ли да учим програмиране в ерата на изкуствения интелект?

Ще отнеме ли той работата на програмистите? Факти и митове за една от най-динамичните технологии, появявали се някога на планетата

Александър Александров Последна промяна на 17 август 2023 в 11:26 709 0

Програмиране
Програмиране

Изкуственият интелект (Artificial Intelligence – AI) вече е във фокуса на общественото внимание и е на път да трансформира множество индустрии и обществени сфери. Съвсем очаквано той предизвиква и тревоги, а мнозина се притесняват, че ще доведе до загуба на работни места или ще има други негативни последици за обществото. Актьори и сценаристи стачкуват в меката на киното: Холивуд, дизайнери и копирайтъри открито се притесняват за своята работа в бъдеще. Дори ИТ специалистите, които дълги години бяха своеобразните галеници на пазара на труда, вече виждат в изкуствения интелект потенциален конкурент, а мнозина се питат:

Ще отнеме ли той работата на програмистите?

Макар и на този етап да е трудно да се прогнозира със сигурност, повечето специалисти от бранша се обединяват около тезата, че това няма да се случи. „Светът продължава да се дигитализира с бързи темпове и навлизането на изкуствените интелекти по-скоро ще изисква повече разработки на нови приложения и интеграция на AI инструментите с тях. Освен това, макар и понякога да пишат успешно код, новите изкуствени интелекти не могат да заменят изцяло един програмист и трудно биха създали програма по задание на човек, който не разбира в дълбочина какво прави. Те по-скоро могат да бъдат от полза на самите програмисти. Всичко това означава, че търсенето на квалифицирани програмисти ще се увеличава и става дори още по-важно да се учи програмиране“, посочва Николай Цонев, съосновател на Logiscool Bulgaria, верига от школи по програмиране, в които децата се учат чрез забавление и игра.

Екипът на компанията отдавна следи темата за развитието на изкуствения интелект и вече предлага редица нови обучителни курсове в тази насока. Убедени, че през следващите години AI технологиите ще спомогнат за създаването на десетки милиони нови работни места, от школите очакват това да създаде множество нови възможности за реализация на хората, които не просто знаят да програмират, а имат също критично мислене, креативност и способност да се адаптират към промените. Програмирането отдавна вече не е просто писане на редове код. То преди всичко е решаване на проблеми и изисква все повече други типове знания и умения.

Независимост от големите технологични екосистеми

„Още една причина българските деца да учат програмиране и други свързани сфери на знанието е, че днес най-популярните и достъпни системи с изкуствен интелект са собственост отново на американските технологични гиганти, които вече притежават дигиталните екосистеми. За да се развива обществото ни независимо, е от ключово значение българските деца и младежи да придобият нужните знания и от потребители на новите технологии, да се превърнат в техни създатели“ – споделя Ива Янкова, съосновател на Logiscool Bulgaria.

AI вече е ключов елемент от образователните дейности на Logiscool

Осъзнавайки значението на програмирането в свят, в който изкуственият интелект ще играе все по-важна роля веригата школи предлага поредица нови курсове и обучения, разработени именно с фокус върху AI. Сред тях са курсовете „Основи на Изкуствения Интелект и Анализ на Данни“, „Изкуствен Интелект и Анализ на Данни с Python“ и др., за които може да бъде открита подробна информация на сайта на Logiscool. Целта на новите образователни продукти е да подготвят съвременните деца за бъдещето. В тях учениците ще се запознаят с основни концепции в областта на изкуствения интелект и анализа на данни с помощта на забавни инструменти и вдъхновяващи примери. Те ще имат възможност да изпробват софтуер, съдържащ алгоритми, базирани на машинно обучение, както и да програмират интелигентни алгоритми в Scoolcode.

„Децата растат с дигитални устройства в ръцете си. Целта на Logiscool е да им помогне да станат критични мислители, използвайки технологиите по съзнателен и полезен начин, вместо просто да бъдат пасивни потребители. Затова предоставяме умения за програмиране и дигитална грамотност на ученици на възраст от 1 до 12 клас, въз основа на нашата сертифицирана учебна програма на световно ниво. Най-важното е, че Logiscool учи децата на отговорно използване на технологиите. Подобно на начина, по който се обучават за безопасното използване на интернет, също биват информирани и за възможните рискове и ефекти от изкуствения интелект по начин, който могат да разберат“ – добавя още Николай Цонев.

Обученията са забавни, модулни, активно ангажиращи вниманието на децата и им позволяват да учат според тяхната възраст и ниво на знания. В съответствие със световните дигитални тенденции, международната верига школи по програмиране започна своите първи образователни лагери за изкуствен интелект през 2021 г. – много преди появата на ChatGPT. Днес курсовете са едни от най-модерните в тази област и обвхащат редица теми, свързани с това как работи изкуственият интелект и как да го използваме. Те включват генериране на текст, текстови изображения, текст към глас, рисуване, разпознаване на лица и движение, музикално производство, изграждане на модели за машинно обучение, системи за препоръки и модели за обучение, визуализация на данни и създаване на чат ботове.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !