Товарният дрон на Dronamics направи първият си полет

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 29 май 2023 в 15:01 596 0

Black Swan

Снимка Dronamics

Товарният дрон на Dronamics направи първият си полет

Товарният дрон на българския стартъп Dronamics направи своя първи успешен полет на 25 май. Безпилотният летателен апарат Black Swan полетя от летище Балчик. Той ще може да носи 350 кг на разстояние от 2500 км. Концепцията на Dronamics е, че чрез товарните дронове да постигнат 80% по-бързи, 50% по-евтини и до 60% по-екологични карго превози.

Според компанията, това позволява доставки в рамките на един ден на доста големи разстояния, което да отключи различни нови приложения за ред индустрии. Сред които са фармацевтичната, хранителната и цялата е-търговия като цяло. Потенциалът за развитието на трансграничните доставки като национални е огромен. Затова Dronamics е и първият стартъп с оперативен лиценз за товарни дронове в Европа.

По този начин, компанията вече разполага с регулаторните разрешения за извършване на дейност. С първия полет от миналата седмица, българският стартъп демонстрира и своята технологична готовност за скорошно започване на доставките. Досега, безпилотните машини на Dronamics бяха само умалени технологични демонстратори. Първият успешен полет на функционален прототип е голяма стъпка напред в авиационната индустрия.

„Още от първия ден на идеята за дрона ние работихме за този полет“, коментира Константин Рангелов, съосновател и главен технически директор на Dronamics в блога на компанията. „Ние написахме историята и сме горди, че успяхме да демонстрираме концепцията на нашата технология на практика“.

„Сега можем да се фокусираме върху следващата ни голяма стъпка – да пуснем и развием нашата търговска дейност“, допълва Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics.

Компанията, основана от братята Константин и Свилен Рангелови вече привлече 40 млн. долара на предварително финансиране. Капиталът е осигурен от широка плетора от инвеститори – фондове и бизнес ангели от 12 държави, включително и от Европейският иновационен съвет, който е основната програма на Европейския съюз в сферата на високите технологии.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !