Технологията DirectStorage с до 40% намалява натоварването на процесора

Offnews Последна промяна на 30 март 2022 в 16:13 689 0

directstorage

В рамките на конференцията за разработчици GDC 2022, водещият специалист на Microsoft Купър Партин съобщи какви са предимствата на технологията DirectStorage, която дава възможност за зареждане на графични данни директно в паметта на видеокартата без използването на централния процесор.

Партин добави, че при оптималното използване на DirectStorage технологията в игрите, както и при използването на бърз NVMe флаш диск и операционна система Windows 11, натоварването на процесора намалява с от 20 до 40%, Освободилите се по този начин ресурси могат да се използват от другите алгоритми като например, рендирането на масовите сцени в отворените светове.

https://youtu.be/vz_2kXeChCw

Според специалиста, DirectStorage е проектирана по такъв начин, че нейната работа е по-ефективна при извършване на четене на данни, като е дадена възможност за изпращането на няколко запитвания наведнъж във вид на един общ поток.

Windows 10 също поддържа DirectStorage технологията, но не толкова ефективно. В тази операционна система всичко е реализирано в рамките на стандартния Win32 API, в който се използва свой собствен, не толкова ефективен метод за работа с входните и изходните данни.

И още, с течение на времето DirectStorage ще става още по-бърза и ефективна. Към днешен ден алгоритмите за декомпресия на графичните примитиви разчитат на CPU, но сега се работи те да използват изчислителните възможности на графичните процесори.

Засега технологията DirectStorage се поддържа само от играта  Forspoken на Square Enix.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !