Търсачката на Google вече може да решава задачите по алгебра, геометрия, биология и други науки

Стефан Николов Последна промяна на 02 ноември 2023 в 14:54 1622 0

Google Lens

Снимка Google

Google модернизира своята интернет търсачка и инструмента Lens с добавянето на нови функции, които помагат на потребителите да визуализират и решават сложни математически задачи.

Търсачката на Google и Google Lens се научиха да решават сложни задачи в областта на алгебрата, геометрията, тригонометрията, физиката, биологията и други научни дисциплини. Сега решаването и визуализацията на сложни формули или концепции е само на един клик разстояние - Google ще ви даде отговора и ще опише подробно хода на решаването на задачата. За да задействате новия инструмент, просто напишете "Math Solver" в лентата за търсене или качете снимка на уравнението чрез Google Lens. Само че има нюанс – тази функция все още не е достъпна за всички.

Math Solver може да визуализира широк спектър от информация във вид на отговори - от 3D модели на планети или квадратични графики до решаване на класическия проблем за влакове, които се движат един срещу друг. Освен че показват решението стъпка по стъпка, резултатите помагат за разбирането на известните и неизвестните променливи. Получавайки резултатите в нагледен и леснодостъпен формат, студентите и учениците не само ще получат по-добра представа за темата, но и ще имат възможност да изследват и проучат сходни и свързани с нея области на знанието.

Разбира се, новият инструмент в скоро време няма да се справи с хипотезите на Колац или повърхността на Риман. Той не бива да се бърка с някой усъвършенстван и напреднал генеративен изкуствен интелект - по-скоро той събира данни чрез агрегиране на математически сайтове на трети страни, като Mathway и GeoGebra. Въпреки това Google твърди, че напредъкът на компанията в обучението на големи езикови модели е бил ключов фактор за появата на Math Solver. Засега Math Solver е наличен само за десктоп компютри, като за мобилни устройства ще се появи по-късно.

TechRadar допълва, че наред с помощта по математика Google въвежда интерактивни 3D модели за някои области на науката, като физика, биология и химия. Диаграмите дават възможност за увеличаване на мащаба на обекта, както и за дефиниране на това, което гледате.
Към днешен ден това допълнение също не е широко достъпно и може да се ползва само от избрани потребители на САЩ. Тези късметлии могат да видят интерактивни 3D модели за основни понятия като отделни части на клетката и периодични елементи, но засега все още няма нищо за конкретните видове клетки или молекули. Възможно е изключително подробно да бъде разгледан модела на кислородния атом, но не и на молекулата на въглеродния диоксид. Но е очевидно, че възможностите на тази функционалност ще бъдат разширявани.

Това несъмнено ще помогне на учениците и студентите да напреднат в обучението си. А и не само на учащите се, но и на всички потребители, които използват търсачката на Google и полезния инструмент Google Lens.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !