Starlink пусна първите си „кули за мобилни телефони в космоса“

Стоян Ненов Последна промяна на 05 януари 2024 в 14:27 1173 0

starlink

Снимка ANIRUDH/Unsplash

Starlink пусна първите си „кули за мобилни телефони в космоса“

Илон Мъск започна Starlink с идеята това да бъде услуга, която осигурява сателитен интернет достъп в целия свят. Този проект продължава, но Starlink вече се развива и в нови посоки. Една от тях е осигуряването на сателитни връзки за мобилни телефони.

SpaceX обяви, че вече е извела в орбита първите шест сателита Starlink, които ще бъдат „космически кули за мобилни телефони“, съобщава Ars technica. Това е началото на по-мащабен проект, който компанията развива още от миналата година в партньорство с някои мобилни оператори.

Амбицията е да се предложи директна връзка между сателита и мобилния телефон и така да се осигури пълно покритие навсякъде дори и на местата, където традиционните наземни мобилни мрежи не достигат. Системата Direct-To-Cell има за цел да предлага мобилна връзка в отдалечени райони и международни води, като се постигне непрекъсваемост на връзката.

Тя ще работи подобно на традиционния роуминг, но вместо към мрежата на друг оператор, мобилният телефон ще се свързва към сателит. При това няма да е нужно хората да купуват нови смартфони със сателитни модеми. Технологията е напълно съвместима с всеки LTE телефон, т.е. 4G мрежите и съответно не са нужни никакви модификации за устройствата.

Разбира се, не може да се очаква, че при сателитна връзка ще има същите високи скорости и качество на връзката. Тя няма как да бъде заместител на наземните мобилни мрежи, но може да бъде техен помощник.

Самият Илон Мъск посочва, че услугата ще позволи мобилна комуникация навсякъде по света, но допълва, че тя поддържа около 7Mb за всеки лъч. „А лъчите са доста широки“, казва Мъск, т.е. към тях ще могат да се свързват множество устройства. „Това е чудесно решение за места, където няма мобилно покритие, но не се конкурира със съществуващите наземни мобилни мрежи“, подчертава Мъск.

SpaceX вече има сключени партньорства с телекоми в целия свят, които ще използват услугата. Компанията посочва, че оператори в Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Чили, Перу и САЩ вече са се записали.

Американският мобилен оператор T-Mobile ще е сред първите, които ще започнат тестове с услугата. SpaceX планира да пусне функциите на етапи, като първо ще се започне с текстови съобщения, а постепенно да добави поддръжка и за гласови разговори и трафик на данни, т.е. мобилен интернет. Това трябва да се случи догодина, като SpaceX планира да предложи услугата и за устройства от интернета на нещата, което ще направи възможно изграждането на умни системи и мрежи дори и на много трудно достъпни места.

T-Mobile и SpaceX си партнират по проекта още от средата на 2022 г. Те искаха тестовете да започнат през миналата година, но се наложи да ги отложат за 2024 г. Засега не е ясно дали абонатите на операторите ще плащат допълнително за дсотъп до тази функционалност, когато тя стане достъпна за тях.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !