Spotify разработва генерирани от изкуствен интелект плейлисти

Мария Иванова Последна промяна на 06 октомври 2023 в 14:18 599 0

Spotify

Снимка Omid Armin/Unsplash

Spotify разработва генерирани от изкуствен интелект плейлисти

След наскоро добавената функция “AI DJ”, стрийминг платформата Spotify разработва ново приложение, позволяващо на потребителите да създават персонализирани плейлисти чрез текстови описания. Новината съобщава технологичният инвеститор Крис Месина, който публикува скрийншот от най-новата версия на кода на Spotify, съдържащ информация за "AI плейлисти" и "плейлисти, базирани на потребителски подкани".

Месина предполага, че новата функция може да послужи като своеобразен ChatGPT, специализиран за музикалната услуга Spotify. Според него генерираните от изкуствен интелект плейлисти могат да станат част от функцията Spotify Blend, в рамките на която двама потребители могат да "смесват" музикалните си вкусове в алгоритмично генериран плейлист, който се харесва на всички.

Spotify наскоро пусна функцията Niche mixes, позволяваща на потребителите да създават уникални плейлисти на основата на описание. Още при стартирането ѝ през март обаче беше уточнено, че тя не се задвижва от изкуствен интелект, а миксовете се управляват от алгоритмите за персонализация на компанията.

Генерираните от изкуствен интелект плейлисти са нова функция на Spotify, която е в процес на разработка. Не всички функции, тествани от компанията, стават публични, но това е показател, че тя мисли за ролята, която AI може да изиграе в процеса на персонализиране на музиката.

Компанията разполага с няколкостотин души, които работят върху персонализацията и техниките за машинно обучение, за да разберат "всички възможности в областта на големите езикови модели, генеративния глас и персонализацията" - уточнява Зиад Султан, ръководител на отдела по персонализация.

Припомняме, че през февруари Spotify стартира т.нар. AI DJ, представен като "персонализиран AI водач, който познава вас и вашия музикален вкус толкова добре, че може да избере какво да пусне за вас". Функцията наподобява персонализирано радио, при което диджей се включва от време на време, казва името на потребителя и коментира песните, които пуска специално за него.

Музиката е разделена на сегменти от около пет песни, всеки с различна тема. Сегментите включват изпълнения, които потребителят е слушал преди няколко месеца, жанровете, които предпочита в момента, както и музиката, която харесват приятелите му и др.

Функцията AI DJ също може да дава препоръки за слушане на основата на навиците на потребителя. А слушателите могат да прескачат към следващия предложен им сегмент по всяко време.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !