Социалната мрежа X ще събира биометрични данни от потребителите си

Мария Иванова Последна промяна на 02 септември 2023 в 11:00 429 0

Elon Musk X

Снимка X/OFFNews

Социалната мрежа X ще събира биометрични данни от потребителите си

Социалната мрежа X (известна до скоро като Twitter) ще събира биометрични данни от потребителите си. Това става ясно след актуализация на политиката за поверителност на платформата.

В нея се посочва, че X ще изисква снимка на лицето на потребителите, както и че може да събира данни за тяхната трудовата заетост и образование. Абонатите на платената услуга X Premium могат да изберат да предоставят селфи или снимка на документ за самоличност за проверка.

Новата политика за защита на личните данни, която ще влезе в сила на 29 септември, гласи: "Въз основа на вашето съгласие можем да събираме и използваме вашата биометрична информация за целите на безопасността, сигурността и идентификацията". Въпреки че X не уточнява какво има предвид под биометрична информация, тя обикновено се използва за описание на физическите характеристики на дадено лице, като например неговото лице или пръстови отпечатъци. За сега компанията не е предоставила никакви подробности за това как планира да я събира.

X посочва, че може да използва данните за трудовата история и предпочитанията на потребителите, за да им препоръчва работни места. Това потенциално може да превърне социалната мрежа в пряк конкурент на притежаваната от Microsoft платформа LinkedIn.

"Можем да събираме и използваме вашата лична информация (като например вашата трудова история, образователна история, предпочитания за работа, умения и способности, активност и ангажираност при търсене на работа и т.н.), за да ви препоръчаме потенциални работни места, да я споделим с потенциални работодатели, когато кандидатствате за работа, да дадем възможност на работодателите да намерят потенциални кандидати и да ви покажем по-подходяща реклама" - се посочва още в актуализираната политика за поверителност.

Не е ясно дали X ще споделя и историята на публикациите или повече информация за потребителите с потенциалните работодатели, но изглежда собственикът ѝ Илон Мъск иска да я превърне в следващия LinkedIn. Според информация на Bloomberg, миналата година компанията е закупила Laskie - услуга за набиране на персонал в областта на технологиите. Това е и първото придобиване, откакто през 2022 г. технологичният магнат купи Twitter за 44 млрд. долара.

Междувременно Мъск потвърди плановете на социалната мрежа да предостави на потребителите възможност за провеждане на видео- и аудиоразговори. Той заяви, че функцията "ще работи на iOS, Android, Mac и PC" и че няма да е необходим телефонен номер за използването ѝ.

Милиардерът сподели амбициите си да превърне X в "приложение за всичко" и в универсално звено за различни услуги. Според него добавянето на допълнителни функции може да е съпътствано и с допълнителни актуализации на политиката за поверителност. Конкретна дата, на която новата функция за обаждания ще бъде достъпна обаче все още не е обявена.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !