Смъртоносното предизвикателство на TikTok

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2022 в 12:01 4296 0

Bloody TikTok Challenge

Снимка OFFNews

"Кървав" TikTok

Социалната мрежа за кратки клипове TikTok за добро или лошо става известна със своите предизвикателства. Те са изградени на старите принципи с вайръл видеа, с някакво действие, което впоследствие останалите трябва да повторят и да призоват техните приятели да направят същото. Преди години, на подобен принцип стана известно онлайн предизвикателството Ice Bucket Challenge – в което се заливаш с ледена кофа с вода и после публикуваш клипа. Тогава, платформата за популяризация е YouTube.

В момента в TikTok е пълно с подобни предизвикателства – някои от тях безобидни, други опасни, а трети се оказаха и потенциално смъртоносни. Именно от последните се оказва една тенденция, при която за развлечение – потребителите на социалната мрежа се душат докато изгубят съзнание. Предвид факта, че TikTok е изключително популярна сред младежите и децата, това води до редица смъртни случаи и последвали съдебни дела.

Родителите на тези деца, които обвиняват TikTok за смъртта на своите рожби, и едновременно с това искат да бъдат променени използваните от тази социална мрежа алгоритми, така че да не подтикват към такива действия. Системата е с елементи на изкуствен интелект и дава максимално релевантни резултати по определени теми по такъв начин, че да задържат максимално потребителите в нея.

TikTok „до припадък“ или предизвикателството Blackout Challenge

Тази мания започна да се разпространява като предизвикателство сред децата и непълнолетните, като идеята е дали ще могат да се задушат с помощта на колани за панталони, шнурове за завеси, дръжки на чанти и други подобни дотогава, докато не загубят съзнание пред камерата. Само че това започна да завършва по най-лошия възможен начин, заради опасността не само да припаднат, но и да се задушат напълно. Един от съдебните искове е заведен през месец юни тази година, в който компанията директно е обвинявана за смъртта на седем деца. Те са жертви от различни страни - от САЩ, Италия и Австралия. Всички загинали деца са на възраст под 15 години.

Поредният съдебен иск от подобен род бе заведен от родителите на осемгодишната Лалани Уолтън и от родителите на деветгодишната Ариани Аройо. Но в документа се изброяват и други деца, които също са починали в опит да се справят с това така наречено "предизвикателство". Родителите твърдят, че TikTok е знаел за проблема и вината е на компанията. Освен фаталния край на Уолтън и Аройо родителите са изброили следните случаи на други загинали от това опасно занимание деца:

• 10-годишно дете от Италия, починало през месец януари 2021 година
• 12-годишно дете от Колорадо, за което се съобщава, че е стигнало до фаталния край през месец март 2021 година
• 14-годишно момче от Австралия, починало през месец юни 2021-ва
• 12-годишно дете от Оклахома, починало през юни 2021 година
• 10-годишно дете от Пенсилвания, задушило се през месец декември 2021-ва

Смъртоносни алгоритми

Майката на едно от децата обвинява разработчиците на приложението, че децата не са търсили подобни опасни предизвикателства, а TikTok самостоятелно ги е извел директно на главната страница. Обвиненията са, че компанията нарочно и преднамерено позиционира такова опасно съдържание на началната страница, в която се вижда как хората се задушават до загуба на съзнание. Тя подчертава, че подобно нещо е абсолютно неприемливо да се показва на малки деца. И че всичко това се прави, за да се увеличат печалбите и популярността на TikTok.

Това до голяма степен се дължи на алгоритмите на социалната мрежа. Тя показва на потребителите максимално релевантна информация спрямо техните интереси. TikTok е много ефективен да оценява кое съдържание задържа хората и кое не. Когато системата „види“, че децата харесват някакви предизвикателства, тя ще започне да показва подобни клипове. Такива не липсват в TikTok – от безобидни танци, до не толкова безобидни, както и по-опасни действия, които могат да доведат до наранявания. Смъртните случаи в следствие на подобни предизвикателства бяха рядкост.

Реакцията на компанията

Създателите на приложението отговориха, че това Blackout Challenge-а се е появило много преди създаването на социалната мрежа. Хората научават за това нещо от най-различни източници, а за TikTok то никога не се е наложило като тенденция. Компанията заяви, че постоянно извършва мониторинг на безопасността на потребителите, а когато забележи нещо подобно, незабавно го изтрива от нея.

Предизвикателствата се превръщат в характерна част това приложение, защото лесно се създава съдържание, което впоследствие да се разпространи и копира от много други потребители. Всички по линията получават своите 3 минути слава и внимание от своя кръг от приятели и дори има възможността, то да излезе от него и да се превърне в световна тенденция. Преди време в TikTok станаха популярни и други твърде вредни идеи като заснемането на чупенето и разрушаването на училищното имущество, например. Сега ищците настояват, че TikTok е длъжна своевременно да открива и да пресича публикуването на подобни видеа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !