Седем мита за споделения хостинг

Offnews Последна промяна на 14 май 2021 в 16:54 5893 0

 

Научете повече за неговите особености, за разликите между него и други хостинг услуги и кога е подходящо да преминем от едно към друго решение

 

Най-популярната и широко разпространена хостинг услуга – споделеният хостинг – съществува вече повече от 25 години и има огромно значение за динамичното развитие на интернет през този период. Той е спомогнал много за появата на огромно разнообразие от онлайн ресурси и услуги, давайки възможност на практика всеки от нас да получи пълноценно присъствие в мрежата. Днес споделената хостинг услуга е предпочитано решение за множество бизнес сайтове в интернет и фирмени пощи.

 

"Популярността на споделения хостинг го е направила изключително широко разпространен и днес той се използва от огромен брой хора, включително и такива без задълбочени познания. Благодарение на множеството интструменти за управление за управление, мнозина я възприемат като универсално решение за всякакъв уеб бизнес, както за фирмения си сайт, така и за имейл кореспонденцията си. Важно е обаче да знаем до какъв етап от развитието на бизнеса тази услуга е подходяща и какви други решения има, които кореспондират с нуждите на бизнеса ни във всеки един етап" - споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

 

Затова от екипа на фирмата публикуваха информация за най-разпространените митове относно споделения хостинг, които съществуват в бранша.

 

Мит 1

Споделеният хостинг е подходящ за всякакви уеб проекти

 

Въпреки че повечето т.нар. класически уебсайтове използват именно споделен хостинг, включително фирмени сайтове, блогове, медии, форуми и уеб директории, той не е подходящ за всеки проект в онлайн пространството. Ако един сайт увеличи своята популярност и съответно започне да изразходва по-големи сървърни ресурси, е съвсем естествено за него да бъде потърсено друго хостинг решение като например виртуален сървър. Същото важи и ако сайтът използва уеб технологии, различни от масовите като уеб сървър Apache, бази данни MySQL или MariaDB, скриптови и програмни езици като PHP, Python и други.

 

Споделеният хостинг не е подходящ за проекти, които имат нужда от специфични технологии като MongoDB, RavenDB или Java (Tomcat), специфични сървърни и технологични настройки, както и по-големи сървърни ресурси от предлаганите към хостинг плановете.

 

Мит 2

Споделеният хостинг спокойно може да има неограничени параметри

 

Различните планове споделен хостинг се отличават по отношение ресурсните и хостинг параметри, които са подходящи за различни онлайн проекти. Това включва процесорно време, памет, дисково пространство и други, които няма как да бъдат неограничени. Някои хостинг параметри като брой пощенски кутии могат да бъдат неограничени, но отново – в зависимост от наличието на достатъчно сървърни ресурси.

 

„Ресурсните параметри са основата на хостинг услугата. Можем да ги сравним с основата на една сграда. Колкото по-голяма е тя, толкова повече етажи може да издържа. Хостинг параметрите са етажите и тежестта, която стои върху основата. Няма безкрайна основа, следователно няма и неограничено тежка или висока сграда“ – споделят още от екипа на СуперХостинг.БГ.

 

Мит 3

Ако един параметър не достига, може да се доплати и получи повече само от него

 

Ресурсите на една хостинг услуга (inodes, disc, cpu и др.) са зависими едни от други и повишаването на консумацията на един от тях води до повишаване на консумацията на други свързани ресурси.

 

„Увеличаването на количеството на само един ресурс не е трайно решение. Например дори да има достатъчно процесорни минути, ако няма достатъчно памет, изпълнението на скриптовете ще е проблемно, затова ще трябва да се увеличи и паметта. Освен увеличаването на количествата на ресурсите, ще трябва да се увеличават и стойностите на системните настройки. Например за един развиващ се и вече натоварен сайт не е достатъчно да се увеличат процесорното време и паметта, но трябва да се увеличи и способността на акаунта да поема и обработва повече заявки. Това означава да се увеличат всички свързани ресурсни параметри като капацитета на дисковите операции, броя на едновременно изпълняващите се процеси в акаунта и други. Можем да го сравним с това да имате магазин с много консултант-продавачи (процесорно време и памет), но касата е една и не може да обслужва едновременно повече от един клиент“ - добавя още Цветелина Ненкова.

 

Тя е категорична, че за да работи един сайт, е нужно деликатно равновесие на ресурсните параметри, хостинг параметрите и системните настройки и този баланс е отразен в различните хостинг планове. Те са обособени така, че да покриват нуждите на огромната част от класическите уебсайтове в даден стадий на развитие.

 

Мит 4

Хостингът е с прекалено натоварени сървъри и заради това е с ниско качеството

 

Натоварените хостинг сървъри биха могли да са предпоставка за влошено качество на хостинг услугата, но това със сигурност не важи за сериозните хостинг компании, за които качеството е приоритет. СуперХостинг.БГ инвестира непрекъснато в подобряване качеството на предлаганите от компанията услуги и не си позволява компромиси в това отношение. Същевременно, за да получат най-качествената хостинг услуга, потребителите трябва да изберат най-подходящия хостинг план, който да съответства на нуждите на техния уеб проект. За всеки хостинг акаунт количеството на ресурсите, посочено с ресурсните параметри на хостинг плана му, се заделя от общото количество ресурси на сървъра.

 

От важно значение е също, че почти всеки сайт по някое време, поради най-различни причини, може да изпита временна нужда от малко повече ресурси. Причини за това могат да бъдат агресивни ботове, рекламни кампании, неоптимални скриптове, злонамерен код, инсталация на плъгини, импорт на големи количества данни в базата, временни интензивни манипулации на съдържанието в сайта, несполучлива промяна на настройки в приложението и други временни фактори. Затова е важно на хостинг сървъра винаги да има резерв от свободни ресурси, който да се използва от акаунтите във временните моменти на нужда. Това ни води и до следващия мит.

 

Мит 5

За да се използва оптимално услугата, задължително трябва всички параметри да се използват на 99 процента

 

Изравненото използване на всички ресурси за даден хостинг план до максимално ниво е почти непостижимо. Причините са както във взаимосвързаността в изразходването им, така и във възможността тяхната консумация да се промени при промяна в уебсайта, например инсталиране на допълнителен компонент или промяна в настройка. Това, че даден ресурс не се използва на максимум, със сигурност не означава, че услугата не се използва оптимално.

 

Мит 6

Хостингът е труден за разбиране

 

Това е така, ако сте решили да се занимавате професионално с хостинг. За да имате сайт и поща обаче, не са нужни задълбочени технически познания. Споделеният хостинг е много по-лесното решение от другите услуги като виртуален сървър (VPS) или нает сървър. За целта СуперХостинг.БГ предлага управление на услугата през удобен контролен панел (cPanel) и е създала в него множество приложенията за лесно създаване и управление на сайтове с отворени платформи като WordPress и други.), професионални  пощенски кутии и т.н.

 

Мит 7

Получавате само това, за което плащате – дисково пространство и сървърни ресурси

 

Хостинг услугите се развиват изключително динамично през последните години и отдавна не се свеждат само до тези базови параметри. „Ако преди хостинг компаниите са предлагали основно параметри, то днес те решават практическите проблеми на клиентите с чудесно обслужване, поддръжка и добавена стойност към ядрото на услугата“ - посочва Любомир Русанов, управляващ партньор и съосновател на СуперХостинг.БГ.

 

Самото дисково пространство и сървърни ресурси са само елемент (ядрото) на хостинг услугата, което изпълнява базовата ѝ цел – уеб проектите да работят и да са достъпни в интернет. Освен него, модерните хостинг компании предлагат също високо ниво на сигурност на клиентските сайтове, високо качество и непрекъсваемост на услугата, резервни копия на сайтовете, пълноценно обслужване, експертно съдействие и денонощна поддръжка, допълнителни технологии за ускоряване на зареждането на сайтовете, както и SaaS инструменти за лесно създаване на сайтове и онлайн магазини.

 

По-подробна информация за митовете за споделения хостинг е достъпна на адрес:

https://blog.superhosting.bg/7-myths-shared-hosting.html

 

 

 

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !