САЩ ще сертифицират първия компактен ядрен реактор

Стоян Ненов Последна промяна на 01 август 2022 в 15:17 7149 0

NuScale Reactor

Снимка NuScale

NuScale Reactor

Американската Комисия за ядрена регулация (NRC) обяви, че ще сертифицира нов тип дизайн за ядрен реактор. Това ще е първият малък, модулен реактор, който може да се изгради в завод, а след това да се премества там, където е необходим, съобщава Ars technica.

Проектът се казва NuScale, като това ще е едва седмият тип ядрен реактор, който е одобрен в САЩ. Той е завършен още през 2020 г. включително с тестовете за безопасност. Малките реактори от години са представяни за модерно решение на ядрената енергия, като премахват много от рисковете на големите им събратя.

Традиционен дизайн с пасивна безопасност

Това включва и т.нар. пасивна безопасност, т.е. не е необходимо постоянно присъствие на оператори, които да наблюдават процесите и да изключат реактора при проблем. NuScale използва сравнително традиционен дизайн с гориво и пръчки и вряла вода. Също така целият реактор може да се потопи в басейн, а контролните пръчки могат да влязат в реактора чрез гравитация в случай на прекъсване на енергията.

NuScale върви по процеса за сертифициране от 2016 г. Вече са изпълнени всички изисквания, изготвени са нужните анализи и заключения. След като NRC включи реактора в официалния федерален регистър, той ще може да се използва в рамките на САЩ.

Издаването на сертификат не означава, че всеки ще може да купува и използва NuScale. Регулаторът ще извършва отделни анализи и ще издава разрешително за всяко място и цел на използване на реактора. Първото такова вече е избрано – Националната лаборатория на Айдахо. Това е дългосрочен проект, който трябва да заработи чак през 2030 г. и то, ако се реализира, тъй като напоследък има отлив на инвеститори в него.

Малък, но мощен

Дизайнът на NuScale е базиран на проект на Университета на щата Орегон от началото на 21-ви век. Компанията NuScale Power, LLC го развива и комерсиализира. Характерното за него е, че обединява ядрото и генераторите на пара в стоманен цилиндър.

Той се потапя във воден басейн, който влиза в ролята на негов охладител. В първоначалния проект в една сграда могат да се поместят до 12 такива реактора. Всеки от тях генерира до 50MWe електричество. Тъй като са модулни, тези реактори могат да бъдат комбинирани в различни бройки за постигане на желаната мощност.

Този подход е и по-бърз за изграждане. Стандартен голям реактор се изгражда за около шест години, казва NuScale. Вместо това, малкият реактор може да се изгради за три години в модулна конфигурация с 4, 6 или 12 ядра.

Компанията на NuScale коментира, че за първите 15 години от съществуването си е инвестирала общо над 1.4 млрд. долара капитал. От тях 150 млн. долара са само за тестовете на компонентите. Също така е получила или очаква регистрация на 639 патента и е изградила веригата си за доставки. Инвестирала е и в изграждането на симулатори на контролната зала в три американски университета.

NuScale се радва на голям интерес по света. Тя има подписани споразумения и меморандуми с 18 потенциални клиенти в 11 държави. Компанията обаче не уточнява на какъв етап са проектите в тези държави и дали вече е подала заявления за одобряване на реактора си и извън САЩ.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !