Samsung обмисля смяна на Google с Bing

Стоян Ненов Последна промяна на 18 април 2023 в 10:14 867 0

Bing

Снимка Microsoft

Samsung обмисля смяна на Google с Bing

Партньорството между Samsung и Google е доста добре известно в ИТ света. Двете компании от години си сътрудничат успешно в сферата на мобилните технологии. Те работят заедно по подобряване на Android и имат множество проекти заедно.

Освен това Samsung от години внедрява услугите на Google по подразбиране в мобилните си устройства. Сред тях е и използване на търсачката на Google като основна за всички смартфони на компанията. Сега обаче Google има неочаквано силен конкурент в лицето на Microsoft и нейната търсачка Bing. Толкова силен, че Samsung не изключва възможността да замени Google с Bing, съобщава The New York Times.

Източниците на вестника твърдят, че през март т.г. Samsung е намекнала на Google, че обмисля да използва Bing като търсачка по подразбиране в смартфоните си. Според вътрешна комуникация, която е била видяна от репортерите на вестника, реакцията в Google е била „паника“. Именно това е провокирало внезапното бързо рефокусиране на компанията към изкуствения интелект в търсачката.

Съвсем скоро Google заяви, че ще добави изкуствен интелект в търсачката си, но няма да бърза. Не е ясно дали това изказване е провокирало предупреждението на Samsung или просто партньорството на корейския гигант и с Microsoft придобива по-голям мащаб. Samsung има все по-топли отношения с Microsoft, като двете компании работят от доста време по сближаване на екосистемите на Windows и Android, както и за съвместни услуги между Windows и устройствата на корейската компания.

Microsoft е и основен инвеститор в OpenAI – компанията, която развива ChatGPT и е внедрен в Bing. Ако изгуби Samsung за Bing, Google ще се окаже в неприятна ситуация. От една страна, това ще коства приходи в размер на 3 млрд. долара годишно. От друга, ще е репутационен удар, който ще е в две посоки. В първата, Google ще загуби ключов, дългогодишен партньор. Във втората, причината ще е, че интернет гигантът не е достатъчно бързо иновативен и изостава спрямо освен конкурент.

В опит да избегне подобен развой, Google е ускорила работата по проект с кодовото име Magi. Над 160 инженери са отделени да разработват скоростно умни алгоритми за търсачката и чатботове с различен фокус. Все още няма срок за първите резултати от работата им, макар че неофициалните слухове сочат конференцията Google I/O, която ще е съвсем скоро и може да е идеалното събитие за представяне на идеите.

Microsoft и Samsung не са коментирали темата. Google отговаря пред Reuters, че действително работи по нови функции и AI екстри за търсачката си, но не коментира дали действително е имало такъв намек от Samsung.

Реакцията на борсите обаче не закъсня. В понеделник акциите на Alphabet се понижиха с около 4% и изтриха 50 млрд. долара пазарна капитализация. Междувременно акциите на Microsoft се увеличиха с 1%.

Друг проблем за Google е, че тази година трябва да поднови и договор с Apple. Той е на стойност 20 млрд. долара. Няма индикации в каква фаза са преговорите по този договор и дали Google ще го поднови. Отношенията на интернет гиганта с Apple не са от най-добрите, но заради солидните суми, които двете компании генерират, успяват да намерят работен език вече доста време.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !