Руска петролна компания създава ферма за биткойни в Сибир

Offnews Последна промяна на 31 декември 2020 в 12:26 5314 0

farm-2852024_640

Руската петролна компания "Газпромнефт" започна да използва излишните си емисии от въглероден диоксид като енергиен източник за ферма за добив на биткойни. Идеята на дъщерната фирма на "Газпром" e излишната енергия да се влага в платформа за копаене на криптовалути.

Сондирането на нефт е процес, при който се отделят излишни запалими газове - предимно метан и природен газ. Обикновено петролните компании изгарят тези газове на отдалечено място. Това обаче често води до замърсяването на атмосферата и отделянето на големи пламъци.

"Газпромнефт" иска да използва цялата тази топлина и енергия като ги трансформира в електричество за генериране на криптовалути в Сибир. Руската енергийна компания пранира да осигурява необходимата инфраструктура това да се случи.

Тази на пръв поглед странна идея всъщност не е нова. Още през миналата година американски компании за природен газ съобщиха, че са започнали да изграждат съоръжения за добив на биткойни, използвайки излишната енергия от изгарянето на газовете.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !