Провайдърът на криптираната поща ProtonMail съобщи кога е бил изпратен имейла за наличието на бомба в самолета на Ryanair

Offnews Последна промяна на 28 май 2021 в 10:13 5551 0

ahmed_yurlanov1988@protonmail.co

Провайдърът на криптираната и информационно защитена електронна поща Ryanair официално потвърди, че писмото за измислената бомба на борда на самолета на Ryanair от Атина към Вилнюс е било изпратено след неговото пренасочване към Минск.

Това е изключително важно доказателство при разследването на инцидента с екстреното кацане на пътническия самолет в Белоруската столица на 23 май тази година.

Според официалната версия на властите, диспечерите са получили от специалните служби информация за наличието на бомба при полета RF4978. Веднага след това е било взето решение самолетът да кацне в Минск. За неговото съпровождане е излетял един изтребител МиГ-29. Малко по-късно се оказа, че в самолета "случайно" се намира един от основателите за признатия за екстремистки Telegram-канал Роман Протасевич. Той бе задържан от правоохранителните органи заедно със своята приятелка София Сапега, жител на Руската Федерация.

Но на 26 май 2021 година лондонската изследователска група Dossier Center публикува скрийншот на писмото от името на "воин на Хамас" относно бомбата в самолета. Веднага стана ясно, че имейлът е изпратен от електронната пощенска кутия [email protected] с IP адрес сървъра на ProtonMail (185.70.40.138).

Като се има предвид, че в електронната поща на ProtonMail се използва мощно криптиране от край до край, компанията Proton Technologies AG няма достъп до съдържанието на писмото. Но тя официално потвърди, че съобщението е било изпратено след като самолетът е бил пренасочен. Компанията обеща да окаже всякаква поддръжка на европейските власти при тяхното разследване.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !