Производството на сървъри бързо се изнася от Китай

Стефан Николов Последна промяна на 03 януари 2023 в 16:16 1420 0

Servers

Снимка DigiTimes

Производството на сървъри бързо се изнася от Китай

Търговската война между САЩ и Китай, декарбонизацията и сложната геополитическа обстановка са основните движещи сили на започналото частично, но бързо преместване на поточните линии за производство на сървъри. Производствените мощности се прехвърлят от Китай към Тайван, в Югоизточна Азия и в Северна Америка. Тези процеси водят и до съществени промени в логистиката на сървърния хардуер.

Изданието DigiTimes Research съобщава, че през 2022 г. почти 60% от сървърите, продадени на глобалния пазар, са били произведени в Китай. Но преди началото на търговската война процентът е бил значително по-висок – около 70-80%. Нещо повече, според прогнозите на пазарните аналитици, към 2024 г. се очаква делът на Китай в сферата на производството на съвременни сървъри ще намалее до едва 35%.


Едновременно с това съществено ще се увеличи производството на този тип компютърна продукция в Югоизточна Азия и Северна Америка. Според направените пресмятания и анализи, към 2024 година делът на произведените в Северна Америка сървъри ще нарасне от сегашните 10% на 15-20%.

"Тайванските производители на сървъри Inventec и Quanta още през 2019 г. изместиха своите вериги за доставки на сървъри от Китай обратно в Тайван, понеже търговската война между САЩ и Китай се задълбочи. Тенденцията за диверсификация на производството и доставките продължава до днес" – заяви водещият анализатор на DigiTimes Франк Кунг.

"Основните клиенти и купувачи на мощни сървърни системи от ранга на Amazon, Microsoft, Google и Meta са най-големите в Северна Америка и е разумно и логично основните поточни линии да бъдат преместени в САЩ и в този регион, като например в Мексико" – каза още Кунг. "Foxconn Technology Group вече изгради няколко производствени центъра в Съединените Щати и Мексико, за да намали транспортните разходи и да удовлетвори търсенето на своите клиенти.

И други производители на сървърна техника са решили да напуснат Китай. Quanta Computer и Wiwynn вече преместват някои от своите производствени мощности съответно в Тайланд и Малайзия. Foxconn проучва възможността за започване производството на сървъри във Виетнам. Виетнам е интересен и за производителите на мрежово оборудване.

Изданието TrendForce допълва, че към днешен ден в Тайван се произвеждат около 90% от дънните платки за сървъри. Единственото изключение е компанията Supermicro, която освен предприятия в Тайван има завод и във Фримонт, Калифорния.

В така създалата се ситуация, не само компаниите за производство на сървъри започнаха да преразглеждат използваните досега бизнес модели. Така например, AWS, Google, Meta и Microsoft с цел да се застраховат, вече разглеждат възможността да купуват продукцията на компаниите извън Китай и дори извън Тайван, понеже ситуацията в тази страна започна да се усложнява поради натиска, оказван от Китай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !