Поредна доза ограничения в Twitter

Павлин Луканов Последна промяна на 03 юли 2023 в 15:10 391 0

twitter

Снимка Brett Jordan/Unsplash

Поредна доза ограничения в Twitter

Не минава месец без да погледнем към една от най-големите социални мрежи, Twitter, като това се дължи на противоречивите промени, които въвежда Илон Мъск, собственик и доскоро Главен изпълнителен директор на компанията. Най-новата порция дойде през изминалия уикенд и то още в събота (1 юли).

Тя е свързана с продължаващата борба на платформата с извличането на информация от външни решения базирани на технологии с Изкуствен интелект. Според Мъск този тип системи събират огромни количества данни, които се използват за различни цели от компаниите, които ги придобиват.

Именно това се посочва и като причина за новото ограничение, което засяга броя публикации на дневна база, които могат да бъдат четени от потребителите. Първоначално Мъск обяви лимит от 6000 публикации за потребителите с верификация, 600 за тези без верификация и 300 за новите потребители без верификация. Малко след това тези ограничения бяха ревизирани до съответно 8000, 800 и 400 публикации, а в крайна сметка и до 10 000, 1000 и 500 публикации на ден.

Интересното е, че дори за верифицираните потребители се наложи ограничение, а тук презумпцията е, че те са проверени и не би трябвало да се използват за горепосочената практика. Тези нови правила идват и само ден след като Twitter блокира достъп до публикациите за нерегистрирани потребители, като Мъск тогава заяви, че това е необходимо, тъй като няколкостотин, и може би дори повече, организации агресивно извличат данни до такава степен, че това започва да засяга изживяването на потребителите.

Това е и една от няколко промени, които той се опитва да наложи за повишаване на приходите, предприети през изминалите месеци. Така например компанията обяви преминаване към три нива на API достъп, едва три месеца след като въведе новата система за абонамент, Twitter Blue, с който потребителите получават и верификация. Мъск сдаде поста на Главен изпълнителен директор, след допитване в платформата, като тази роля зае Линда Якарино.

Нейното назначение беше свързано и с опита за постигане на по-добри отношения с рекламодателите, все пак това е и основен източник на приходи за компанията. Иначе Мъск обвинява външни страни за това, че използват платформата за добив на данни, с които изграждат своите големи езикови модели (LLM) с Изкуствен интелект. Такъв тип разработки стоят зад познатите ни вече ChatGPT, Microsoft Bing и Google Bard. Разбира се те не се посочват конкретно.

В типичен стил, ден след налагане на новите ограничения, Мъск коментира, че публикацията му свързана с тях е постигнала рекорден брой преглеждания. В самата платформа разбира се има много потребители, които заявиха разочарованието си от новите ограничения. Това може да доведе и до нов отлив на хора към алтернативните решения като Mastodon и Bluesky. Последната дори обяви, че временно спира да приема нови абонати заради големия наплив от Twitter. Предстои да видим кога, и дали изобщо, ще бъдат премахнати новите ограничения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !