По стъпките на Twitter: спам ботовете принудиха Threads да ограничи четенето на постовете

Стефан Николов Последна промяна на 19 юли 2023 в 14:37 328 0

Instagram Threads

Снимка Meta

По стъпките на Twitter: спам ботовете принудиха Threads да ограничи четенето на постовете

Изглежда, че Twitter не е единственият, на когото се налага да въведе ограничения на скоростта - или ограничения на броя постове, които потребителите могат да разглеждат. В интересен обрат на събитията най-новият съперник на Twitter - социалната Instagram Threads обяви, че също трябва да въведе ограничения на скоростта заради спам атаки. Собственикът на Twitter Илон Мъск се развесели от това и се пошегува, че дори и в тази област Threads копира от Twitter.

Вероятно всички си спомнят, че по-рано този месец Twitter трябваше да наложи нови ограничения за броя на туитовете, които потребителите могат да прочетат, тъй като услугата претърпя продължителен срив. Тогава Мъск обясни, че Twitter е бил изправен пред "екстремни нива на извличане на данни" от стотици организации и други "манипулации на системата". В резултат на това Twitter реши да ограничи проблема, като първоначално позволи на проверените потребители (плащащи абонамент) да разглеждат максимум 6000 публикации дневно, докато непроверените потребители можеха да разглеждат само 600. След известен отпор от страна на потребителите Мъск по-късно промени ограниченията на 10 000 за проверените акаунти, 1 000 за непроверените акаунти и 500 за новите, непроверени акаунти.

През уикенда Мъск заяви, че отново ще увеличи лимита на скоростта за проверените потребители, този път с 50%, което означава, че те вече ще могат да виждат 15 000 публикации.

Twitter бе критикуван за нестандартното си решение на проблема със спама и ботовете, който според някои нямаше да бъде проблем, ако Twitter не беше съкратил толкова голяма част от инженерно-техническия си персонал. В края на краищата, невъзможността да се превърта хронологията на Twitter за дълги периоди от време никога не е била проблем в дните преди Илон (освен, разбира се, в първите години, когато вероятността от провал бе доста голяма).

Оказа се, че и Threads не е имунизиран срещу подобни проблеми и се налага да предприеме същите защитни мерки. Директорът на Instagram Адам Мосери съобщи, че поради наплива на спам-атаките срещу новата платформа Threads е необходимо да се въведат ограничения.

Най-активните потребители на Threads може да се сблъскат с ограничения във възможностите си да използват приложението и да разглеждат публикациите. Въпреки това, за разлика от твърдите ограничения на Twitter за преглеждането на постовете, Мосери предлага на потребителите да се обръщат към него, ако започнат да изпитват подобен проблем. Това звучи така, сякаш екипът на Threads е готов отблизо да работи с легитимните потребители, за да не оказва негативно влияние върху техните впечатления.

Потребителите от своя страна се оплакаха, че обемът на спама е скочил през последните дни: ботовете отговарят на почти половината от всички съобщения, рекламирайки хазарт и активно използвайки кликбейт. Налага се почти половината от времето в приложението да се изразходва за блокиране на ботове, разпространяващи различни съмнителни криптовалутни проекти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !