Пазарите на криптовалути са обхванати от паника

Offnews Последна промяна на 12 май 2022 в 13:37 750 0

cryptocurrency

Биткойн BTC и пазарите на криптовалути се понижиха рязко, след като спорният алгоритмичен стейбъл койн Terra (UST) загуби още повече от доларовото си обвързване след сериозно предупреждение тази седмица.

Цената на биткойн се върна под 30 000 долара за койн, след като в началото на седмицата падна под строго наблюдаваното ниво.

Луна на Тера - криптовалута, създадена в подкрепа на обвързаността на UST с щатския долар в съотношение едно към едно - загуби почти 90% от стойността си през последната седмица, тъй като търговците разтоварват от криптовалутата.

Етериумът и основните му конкуренти BNB, Солана и Кардано и Аваланш също се сринаха. Solana SOL -16,6% и avalanche водят основния пазар надолу със спад от съответно 10% и 20%.

"Криптопазарите са подложени на натиск поради макросъбитията (по-строга парична политика, нарастваща инфлация, нахлуването на Русия в Украйна), а корелацията между биткойна и глобалните акции е висока", заяви Хайме Баеза, главен изпълнителен директор на базирания в Маями криптохедж фонд ANB Investments, в коментар, изпратен по имейл. "Последният спад на цените на криптовалутите обаче се дължи по-скоро на обезценяването на ЮПИ".

Пазарната капитализация на UST, който беше най-големият алгоритмичен стабилкойн по пазарна стойност, миналата седмица беше около 18 млрд. долара. Той започна да губи обвързаността си с долара в събота, а в понеделник се търгуваше на ниво от 60 цента. Тази сутрин тя се понижи до около 22 цента.

Групата Luna Foundation Guard, създадена в подкрепа на обвързаността на UST с щатския долар, заяви, че ще защити цената му, като продаде своите резерви от 3 млрд. долара в биткойни.

"Това ускори разпродажбата на по-широкия криптопазар, тъй като паниката се разпространи и по-скоро се очертаваше събитие с черен лебед и системен риск", каза Баеза.

UST е проектиран така, че търговците да могат да обменят 1 UST за 1 USD, независимо от цената на UST. Когато се случи сривът, фондацията Luna Foundation Guard беше в процес на изграждане на крипторезерв на стойност 10 млрд. долара, базиран на биткойн.

До Коун, създателят на UST и разработчикът на луна Terra Labs, обеща, че предстои ново спасяване. Във вторник Куон заяви, че "се приближава" до "обявяването на план за възстановяване на UST", което помогна на цената да се повиши, но след това тя отново спадна.

"С отпадането на обвързаността с UST, Luna ще отиде на нула по план (тъй като арбитражистите купуват UST и продават луна), освен ако паритетът и доверието не бъдат възстановени, което може да стане само чрез значително вливане на парични средства и промени в протокола", написа търговецът Алекс Крюгер в Twitter.

UST започна да губи обвързаността си с долара миналата седмица на фона на по-широк срив на активите, който засегна биткойн, цените на криптовалутите, включително луна, и фондовите пазари. Някои предположиха, че през уикенда продавач е наводнил пазара с UST, за да атакува стабилната монета.

Междувременно от базираното на луна децентрализирано приложение за отпускане на финансови заеми Anchor бяха източени UST на стойност около 5 млрд. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !