Още един интернет доставчик напуска Русия

Offnews Последна промяна на 09 март 2022 в 11:21 621 0

Lumen е вторият голям американски интернет доставчик, след Cogent, който се оттегля от Русия след инвазията ѝ в Украйна. Компанията напуска страната заради "повишен риск за сигурността", страх от действията на правителството, както и желание да защити цялостта на интернет.

Доставчикът твърди, че услугите му в Русия са "много ограничени" и че има само няколко корпоративни клиента. Анализаторите от Kentik обаче отбелязват, че Lumen е основен източник на международни данни в страната и че тези клиенти включват държавни телекоми като Ростелеком и ТрансТелеком.

Оттеглянето му може да наруши достъпа на руснаците до интернет услуги, хоствани извън страната, и да ги остави на държавната пропаганда. Решението обаче идва след като много американски технологични компании (включително Apple, Google, Meta и Microsoft) вече изтеглиха продуктите и услучгите си от руския пазар.

По този начин Lumen просто се присъединява към единен фронт, който обаче не отговаря напълно на исканията на Украйна. Вицепремиерът на страната Михаил Федоров призова Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси ICANN да изхвърли Русия от интернет. Молбата му обаче беше отхвърлена с мотива, че интернет е децентрализирана система, която никой няма право да контролира.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !