Осем неща, които Google Bard може и са невъзможни за ChatGPT

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 12 май 2023 в 17:30 1265 0

Google Bard

Снимка Google

Осем неща, които Google Bard може и са невъзможни за ChatGPT

Половин година след като ChatGPT превзе с гръм и трясък световната сцена, Google представи неговия аналог – Bard. Това беше основният акцент на конференцията за разработчици на технологичния гигант – I/O. На нея бяха представени пълните възможности на Bard и обещанието, че съвсем скоро новият генеративен изкуствен интелект (AI) ще бъде наличен в 180 държави и региони. Първо на английски, корейски и японски, а по-натам на още 40 езика, включително и на български.

Веднага изникнаха няколко въпроса, основният от които е – как се представя Bard спрямо ChatGPT. Основателят на стартъпа Answera.ai Пол Куверт дава за пример редица разлики, в които смята, че AI модела на Google превъзхожда своя конкурент. Той посочва три фундаментални различия и осем неща, които Bard може, но са невъзможни за ChatGPT.

От основните разлики са, че версията на Google е напълно безплатна (макар и вградена в екосистемата на компанията), докато ChatGPT в един момент изисква някакво заплащане. Bard е свързан с директно с глобалната мрежа и ползва данни в реално време, докато неговият конкурент разчита на база от информация от 2021 г. Моделът на Google от своя страна също така е наличен в 180 държави.

Останалите осем разлики, които са невъзможни за ChatGPT, докато Bard може са следните:

  1. Търсене в интернет в реално време – задаване на актуални въпроси и ползване на съвременни данни. ChatGPT се използва в интернет търсачката на Bing, но генеративният AI е ограничен само до информацията, постъпила онлайн до края на 2021 г. В същия момент Bard извлича данни в почти реално време.
  2. Гласово въвеждане – Google интегрира възможността да се задават въпроси и задачи на Bard чрез диктуване, вместо само с писане.
  3. Бързо експортиране на генерирания текст. Интеграцията с Google Docs позволява бързото експортиране на текст, трансформацията му в таблици и сред другите функционалности на платформата за продуктивност на технологичния гигант.
  4. Резюмета на интернет страници – достъпът в реално време на глобалната мрежа позволява на Bard да анализира и прави обзор на различни онлайн сайтове. Това може да бъде доста полезно за извличане на най-важното от статия или проста интернет страница.
  5. Генериране на няколко версии – Bard работи доста сходно като Dall-E (продуктът на OpenAI за създаване на картинки) и позволява да се създават по няколко версии на една задача. Така, ако първият отговор не ви допада или не го смятате за пълен, да поискате още версии.
  6. Обясняване на софтуерния код – давате на Bard даден файл и той може да обясни кода зад него. Bard ще ви даде информация за неговото приложение и как работи.
  7. Свързани резултати на търсачката и източници – Bard дава подробна информация и допълнителен контекст на своите отговори. Така например, можете да видите препоръчани резултати от търсачката. В самите генерирани отговори са интегрирани и източниците, от които е взета информацията.
  8. Планиране на пътувания – това е по-конкретна задача, демонстрирана по времето на презентацията на Google. Bard може да ви помогне да планирате командировка или почивка, като предложи билети, хотели и/или места за посещения. Отново, AI системата на Google се възползва от живата връзка с интернет.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !