OpenAI представи новия модел GPT-4, който освен текстовете разбира и изображенията

Стефан Николов Последна промяна на 15 март 2023 в 17:34 1199 0

ChatGPT-4

Снимка OpenAI

OpenAI представи новия GPT-4, който освен текстовете разбира и изображенията

След месеци на слухове и спекулации OpenAI най-накрая представи GPT-4 - най-новото поколение на езиковия модел, използван от известния чатбот ChatGPT и от актуализираната търсачка Bing на Microsoft. Според разработчиците GPT-4 е "по-креативен и по-способен за съвместна работа от всякога" и "може да решава сложни проблеми с по-голяма прецизност". Така например той може да обработва заявки под формата на изображения, а не само на текст. Въпреки това моделът е наследил основните проблеми на своите предшественици, включително склонността да си измисля информация.

Според OpenAI редица компании - по-специално Duolingo, Stripe и Khan Academy - вече са подписали споразумения за интегрирането на GPT-4 в собствените си продукти. Новият модел е достъпен за обществеността чрез абонамент за ChatGPT Plus за 20 долара на месец, както и косвено чрез чатбота на Bing. Използващите неговия API разработчици също ще могат да го използват, съобщава The Verge.

Слуховете за новия GPT витаеха през цялата минала година и ако се съди по тях, четвъртият модел трябваше да бъде огромна крачка напред в сравнение с предшествениците си. Изглежда обаче, че подобренията не са били чак толкова впечатляващи. За това преди време Сам Алтман предупреди в едно от предишните си интервюта. "Хората са на път да се разочароват", каза той по онова време. „Ние нямаме истински силен изкуствен интелект, а всъщност всички искат от нас точно това".

В блога на компанията се казва, че разликите между предишния модел GPT-3.5 и GPT-4 в ежедневната работа са незначителни. Ръководителят на OpenAI Сам Алтман пише в Twitter, че GPT-4 "той все още има недостатъци и все още е доста ограничен" и че "наистина изглежда по-впечатляващ, когато се използва за първи път, отколкото след като прекарате известно време с него“.

Подобренията в четвъртото поколение са забележими най-вече в производителността на системата, както показват еталонните тестове Uniform Bar Exam, LSAT, SAT Math, SAT Evidence-Based Reading & Writing и други. Моделът постига 88% или повече точки при тези тестове.

Освен това GPT-4 е станал мултимодален, което означава, че приема като заявка и информацията, различна от текст. Възможността за обработка на изображения позволява на модела да интерпретира по-сложни входящи данни. Все пак можеше да има и повече допълнителни режими на работа, но това навярно ще бъде направено в близкото бъдеще.

И още, GPT-4 както предишната версия на чатбота, няма достъп до информацията в реално време и не е включен към интернет. Отговорите се формират от огромна предварително създадена база данни

В неотдавнашна поредица от туитове Алтман призова за умерен ентусиазъм по отношение на тези нови инструменти, базирани на мощен изкуствен интелект (AI). Въпреки ползите и потенциала им, той заяви, че обществото се нуждае от време, за да се адаптира към една толкова голяма промяна. И призова за задължително регулиране на тази технология, при това колкото по-скоро, толкова по-добре.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !