OpenAI обмисля създаването на собствени AI чипове

Павлин Луканов Последна промяна на 07 октомври 2023 в 19:23 714 0

Chips

Снимка Pixabay

OpenAI обмисля създаването на собствени AI чипове

Редица големи технологични компании вече поеха пътя по създаване на собствени дизайни за чиповете, които използват в устройствата си. Изглежда подобна възможност обмисля и OpenAI, компанията зад вездесъщия чатбот с изкуствен интелект ChatGPT.

Reuters цитира запознати източници, които споделят, че дори се оценява потенциалното придобиване на компания за тези цели. Все още няма финално решение в тази посока, но са разглеждани редица възможности за справяне с кризата с недостиг на чипове от миналата година. Сред тях е и тази за изграждане на собствени специализирани за AI чипове. Това би било възможно чрез близко партньорство с производители като например Nvidia.

Главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Олтман, е поставил придобиването на повече AI чипове като основен приоритет. Той дори говори публично в тази насока като се оплаква от доминацията на Nvidia в областта на графичните процесори, като компанията контролира над 80% от целия пазар.

Усилията на Олтман са свързани с две основни притеснения, а именно недостига на съвременни процесори, които задвижват софтуера на OpenAI, както и с високите цени за работа на хардуера. Така например компанията има огромен суперкомпютър разработен от Microsoft, включващ 10 000 графични процесора от Nvidia. Обработката на всяко запитване към системата струва около 4 цента, а ако те се увеличат дори до една десета от тези към търсачката на Google, това би изисквало около 48.1 млрд. долара в графични процесори като първоначална инвестиция и около 16 млрд. долара в чипове годишно, за да се подсигури дейността.

Евентуалната разработка на собствени чипове за AI ще нареди OpenAI сред едва малка група от компании, включително Google и Amazon.com, които се опитват да поемат контрол върху дизайна на чиповете, които са от основно значение за работата им. Засега разбора се не е ясно дали OpenAI реално ще предприемат този ход, но това би била голяма стратегическа инициатива. Тя ще изисква стотици милиони долари и въпреки това няма гаранции за успех.

Процесът може да бъде ускорен чрез придобиване на компания, която работи в тази сфера. Подобен ход направи Amazon.com с Annapurna Labs през 2015 г. Няма обаче яснота коя е потенциалната цел за OpenAI. Дори с придобиване отново ще са необходими години, за да може да бъде премахната зависимостта от доставчици като Nvidia и AMD. Една от компаниите подкрепящи OpenAI е Microsoft, която разработва персонализиран AI чип, който е в процес на тестове. Иначе Meta също полага усилия в тази насока, но без особен успех.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !