Nvidia представи нова технология за моментално преобразуване на 2D снимките в 3D обекти

Offnews Последна промяна на 27 март 2022 в 11:02 505 0

NeRF

Технологията Neural Radiance Field или NeRF се базира на алгоритми с елементи на изкуствен интелект, които моментално създават триизмерни обекти от няколко обикновени 2D снимки, заснети под различен ъгъл. NeRF дори допълва пропуснатите детайли, които не са попаднали в кадър. Това е голямо достижение, което дава възможност за получаване на впечатляващи резултати в най-различни области - от видеоигрите до автопилотите за автомобили. Главната особеност на Neural Radiance Field е нейната изключително бърза работа - необходими са само секунди за обучаването на ИИ и за създаването на съответната 3D сцена.

Обучаемият модул Nvidia Instant NeRF изисква около десетина статични снимки от различни ъгли, след което компютърната система генерира 3D модела на обекта, като това става само за няколко десетки милисекунди. Системата работи и с няколко обекта, но за получаване на по-добър резултат е по-добре те да са неподвижни. В противен случай триизмерният обект се получава леко размит.

https://youtu.be/DJ2hcC1orc4

Nvidia отбелязва, че предишните NeRF също са работили доста бързо - няколко минути, дори когато става дума за сложен обект. Основният проблем на предишните версии е в това, че за тяхното обучение са необходими часове. Новата версия на тази технология се обучава за броени секунди, понеже нейните алгоритми са оптимизирани да използват всички възможности на графичните ускорители. NeRF може да работи дори и само с една видеокарта, но по добри резултати се получават с графични карти, които имат тензорни ядра, специално създадени за хардуерно ускорение работата на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !