Новият закон за цифровите услуги (DSA) на ЕС ще засегне Google, Meta и другите подобни

Offnews Последна промяна на 26 април 2022 в 15:26 521 0

The-new-EU-law-DSA-is-the-best-thing-that

В края на миналата седмица законодателите от Европейския съюз въведоха нови правила за управление на интернет и виртуалните светове. Новите правила бяха въведени в рамките на Закона за цифровите услуги (DSA, Digital Services Act), който ще застави IT компаниите по-отговорно да се отнасят към потребителската информация, която се появява на техните платформи. От Google, Meta и другите подобни технологични компании се изисква много по-бързото отстраняване на нелегалното съдържание и стоки, но може би по-важното е, че тези огромни корпорации ще трябва да обяснят на европейските експерти как работят техните алгоритми, за да може още по-строго да се следи появата на дезинформация. Глобата за неизпълнението на тези разпоредби е изключително голяма - до 6% от годишния оборот.

DSA заменя всички основни правила за всички онлайн услуги в Европейския съюз" - заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. "Той ще бъде практическата реализация на принципа, че което е незаконно офлайн то е незаконно и онлайн. Колкото е по-голяма интернет платформата, толкова по-голяма е отговорността".

Финалната версия на новия закон все още не е публикувана, но Европарламентът и Еврокомисията вече са съгласували основните алинеи и параграфи. Законът трябва да влезе в сила след 15 месеца, което означава от 1-ви януари 2024 година.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !