Нова технология само за 6 минути зарежда електромобилите до 60%

Offnews Последна промяна на 04 май 2022 в 17:34 734 0

lithium-ion-battery

Преосмисляйки един от ключовите елементи на акумулаторните батерии за електромобилите специалистите от няколко научни института на Китай разработиха нова технология за изключително бързо зареждане на литиево-йонните батерии. В новата технология се използва специално покритие на анода, което се състои от слой мед и нанонишки. Ако производството на новите батерии се окаже икономически изгодно, то ще бъде премахнато още едно препятствие пред масовото разпространение на електрическия транспорт - бавното зареждане на акумулаторните блокове на електромобилите.

Анодът е един от критичните компоненти, от който зависи скоростта на зареждане на литиево-йонната батерия. В повечето случаи той се изготвя от графит, но според китайските учени този метод не е оптимален, понеже води до появата на дефекти, които сериозно понижават производителността на електрода.

В началото китайските учени са създали сложен компютърен модел за оптимизация на пространственото разпределение на частиците с различен размер. По този начин е станало ясно какви промени трябва да се направят в архитектурата на стандартни графитен анод, за да се постигне идеално разпределение на частиците.

При тази нова технология се използва разтвор с медни наночастици, в който се поставя нагрятият и след това леко охладен анод, който чрез използване на сравнително високо налягане се покрива с тънък слой медни наночастици. Стандартната литиево-йонна батерия с подобен анод се зарежда от 0 до 60% само за 5,6 минути, а до 80% - за 11,4 минути.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !